14.12.2010

Windows 7 ve ID3 tagları

mp3 (em pi üç değil, Türkçe alfabemizdeki gibi me pe üç) dosyalarının meta verileri olan ID3 tagları, yeni ortam oynatıcıları için önemli. Çünkü bütün veritabanı bu verilere göre düzenleniyor, gruplama ve seçimler bu meta verilere göre yapılıyor.

Windows 7'de son zamanlarda harici bir ortam oynatıcı (Winamp, SongBird vs.) kullanmadan, Windows Media Player'i kullanıyorum. Ama bazı dosyaların ID3 taglarını düzenleyemiyordum. Son zamanlarda iyice rahatsız edici olmuştu. Sonunda üzerine düşmeye karar verdim. Durumu özetleyeyim: Bazı mp3 dosyalarının ID3 verilerini değiştiremiyorum. Bu durum, dosyanın read-only olmasıyla veya NTFS yetkileriyle ilgili değil. Bir dosyayı seçip, özelliklerinden ayrıntılar sekmesine geçince bu kısım değişikliklere kapalı geliyor. Herhangi bir hata vermediği için daha ayrıntılı bilgiye de ulaşamıyorum. Sonunda Windows Explorer'ın altındaki kısma veri girerek yapmayı denediğimde de aşağıdaki 0x8007000D hatasını aldım:


Nihayet bu beni bir sonuca götürebildi. Bu hatayı Google'da arattığımda şöyle bir sonuca vardım:
ID3 taglarının iki sürümü vardı, bunu biliyordum. Sürüm 1 ve sürüm 2. Sürüm 2'nin de alt sürümleri varmış, 2.3 ve 2.4 diye, bunları bilmiyordum. Meğer yüce işletim sistemi, son teknoloji ürünü Windows 7, ID3 taglarının sürüm 2.4'ünü desteklemiyormuş (kaynaklar şu ve bu). Hatırladığım kadarıyla şu anda göremediğim sürüm 2.4 meta verilerini Pardus'ta yazmıştım, ve Windows XP'de de değiştirebiliyordum. Bu kısıtlama sadece Windows 7'ye özgüymüş. Neden, bilmiyorum!

Çözüm, mp3 verilerimin ID3 taglarının sürümlerini 2.4'ten 2.3'e indirgemek. Peki bu nasıl yapılır? Eskiden kullandığım bir ID3 editörü vardı, ID3-TagIT adında. Gördüm ki bu program bu işi yapabiliyormuş. Aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi araç çubuğundaki kırmızı ile işaretlenmiş düğmeye bastıktan sonra "Convert TAG Ver. 2.4 to Ver. 2.3" seçimiyle seçilen dosyaların dönüşümü yapılabilir. Bu işlemden sonra OK'e basmak yetmiyor, bir de araç çubuğundaki disket simgesine tıklayarak üzerinde değişiklik yapılan dosyayı tekrar diske yazmak gerek.


Bu programın .NetFramework 2'ye ihtiyacı var. Çalıştırmadan önce kurulması gerek. Ayrıca cüssesine göre fazla bellek kullanmak gibi de bir dezavantajı var. Forumlardan birinde Alman yazılımlarının karakteristik özelliği olduğu gibi bir yorum okumuştum. Ama hedefe ulaşmak için kullanılabilir mi, kullanılabilir.

Hiç yorum yok: