14.12.2010

Google Yasağının Yeni Hali

Ne garip bir ülke oldu burası. Bir ara devlete kızıyorduk, sansürcü diye. Herkes Youtube'a erişim yasağı kalksın, sansürler olmasın diye söylenip duruyordu.

Geçen hafta yazdığım şu yazımda blog'umun giriş istatistiklerindeki düşüşten bahsetmiştim. Google Analytics raporlarına bakınca 1 Aralık'tan sonra ani bir düşüş olmuş. Geçen hafta internette nereye baksam bu konuda elle tutulur bir sonuca ulaşamadım.



Dün yine bir arama yaptım, yine hangi sebepten Google IP'lerinin yasaklandığını anlamak için. Ve bulduğum sonuçlar karşısında çok şaşırdım. Bu sefer sorunun kaynağı bir özel şirket: Digiturk! İşte kaynaklarım:
Lig TV yayınlarının internet üzerinden kanunsuz olarak izletilmesi konusunda haklı bir rahatsızlığı olan Digiturk, Google'a başvurarak ilgili blog'lara erişimin engellenmesini istemiş. Ama Google cevap vermekte geç kaldığından (ya da hiç dikkate almamış da olabilir) Digiturk açtığı dava ile Google Apps ile tüm bloglara erişimi engelleyecek bir karar alınmasına sebep olmuş.

Şimdi koca Türkiye, adamların yasal olmayan yollardan Lig TV izlenmesini engelleyebilmek için Blogspot'a erişmekten feragat etmiş bulunuyor. Haklıyken haksız duruma düşmek tam olarak bu işte! Ne işiniz var bloglarla? Yukarıdaki 3. referanstaki yazıda söylendiğine göre bu kararın sorumlusu Digiturk değil, Türk Telekom. Digiturk yasağın sadece ilgili bloglara erişimi engellemek şeklinde olmasını istemiş. Ancak Türk Telekom yasağın IP tabanlı olması konusunda (nedense) ısrar etmiş. Garip! Sanki IP kısıtlaması olunca hiç erişilemiyor. Tabi bu ısrar, Digiturk'u temize çıkarmıyor bence. Şu anda Youtube yasağından daha anlamsız bir erişim engellemesiyle karşı karşıyayız sonuçta.

Şu adreste de Türkiye'den hala erişime kapalı IP adreslerinin listesi var.

Nitekim, bloglara girmek için bazı yollar mevcut. Öncelikle girmek istediğiniz sadece bir blog ise o blog'un adına karşılık hosts dosyasına bir giriş yapmanız yeterli. Örneğin blog.ozmener.net'e girebilmek için hosts dosyasına (önceki yazımda ayrıntılar var)

216.239.34.21 blog.ozmener.net

yazmak gerek. Bu ziyaretçi tarafında yapılacak birşey. Blog sahibi ne yapabilir? blogadi.blogspot.com gibi bir adrese erişimde -şimdilik- bir sıkıntı olmadığı için (sadece ghs.l.google.com'a ait 74'lü IP adresleri engelleniyor) blog.ozmener.net yerine blog'un yayınlanma adresini tekrar blogspot.com'a göre değiştirip, blog.ozmener.net adresini de manuel olarak blogspot.com'a yönlendirebilir, bu aralar benim yaptığı gibi. Ben alan adıma ait DNS sunucu üzerinde blog.ozmener.net için yeni bir A kaydı yaratıp, 216.239.34.21 adresine yönlendirdim. Google bir kez daha IP değiştirirse DNS sunucumda bir kez daha bu değişikliği yapmam gerekecek.

Hiç yorum yok: