21.12.2010

3G telefonların kullanımıyla ilgili istatistikler

Chip'te yayınlanan bir haber ilgimi çekti. Adroid ve iPhone'ların, Symbian ve Blackberry'lere göre daha çok internete bağlandığı yazıyordu. Sayıca Andorid kullanıcıları daha sık internete girse de, iPhone kullanıcıları ile aynı miktarda veri alışverişi gerçekleştirmişler. Hatta sayı da verilmiş: Android ve iPhone telefonlarından yapılan bağlantı, Symbian ve Blackberry telefonlardan yapılan bağlantının 5 katından daha fazla. Ciddi bir fark var. 3G modemler ile yapılan veri alışverişi iPhone'larla yapılanının 20 katı olduğuna dair bir rakam da var.

Bu verilerin can alıcı kısmı ise Symbian telefonlardan yapılan telefon görüşmesi, Blackberry, Android ve iPhone'lardan yapılan toplam görüşmeden %35 daha fazla olması. Bu verilerde bir tuhaflık olduğunu anlamıştım zaten.

Sayıca Symbian telefonların diğer telefonlardan daha fazla olduğunu düşünüyordum. Ama internette yapılan veri alışverişinin Andorid ve iPhone'lardan daha fazla olması nasıl açıklanabilir? Elbette iPhone ve Android cihazların aylık yüksek kotalı internet paketleriyle birlikte satılmasıyla. O kadar büyük ekranlı bir telefon aldıktan sonra sadece telefon defterinde dolaşıp ekranda dokunmatik olarak birkaç numara tuşlamak olmazdı. Kaynağını hatırlamadığım başka bir yerde de neredeyse bütün 3G trafiğinin sosyal ağlar ve youtube gibi eğlence amaçlı olduğunu okumuştum. Bu durumu daha net açıklıyor sanırım.

Hiç yorum yok: