27.01.2010

Samsung 40B653 ve Ubuntu Karmic arasında DLNA bağlantısı

Samsung 40B653 model LCD televizyonun sunduğu DLNA desteği ilgimi çekti. Önce Windows Vista üzerine Samsung'un PC Share Manager yazılımını yükleyerek bilgisayarımdaki filmleri Samsung'a gösterdim. Daha sonra Linux için de bir DLNA sunucu yazılımı ararken How to choose a DLNA Media Server for Windows, Mac OS X or Linux başlıklı yazı ilgimi çekti. Bu yazıda hem Windows, hem Linux hem de Mac için çeşitli ücretli ve ücretsiz DLNA sunucu yazılılarından bahsediliyordu. Burada önemli bir nokta da bazı medya paylaşım yazılımlarının transcoding özelliğinin olmasıydı. Bu özellik ile DLNA istemcinin desteklemediği bir formattaki medyanın anında başka bir formata dönüştürülmüş halinin sununlması mümkün olacaktı. Yani, Samsung için örnek vermek gerekirse bu, DTS sesi olan bir filmin sesini anında çevrirerek AC3 veya desteklenen başka bir formatta Samsung'a paylaştırılması demek. Kesinlikle çok güzel bir özellik!

Server Price Windows Mac Linux Music Photo Video Transcoding
Allegro Media

Server
39.95 x x
x


Cidero Internet Radio Station

Server (Java)
Free x x x x x x
Cyber Media Gate (Java) Free x x x x x x
Cyberlink Digital Home Enabler Kit 79.95 x

x x x
Elgato Eyeconnect 49.95
x
x x x
Fuppes Free x
x x x x x
Geexbox Free


x x x
GMediaServer Free

x x x x
JRiver Media Center
39.95 X

x x x
MediaTomb Free
x x x x x x
Mezzmo 24.95 x

x x x x
MiniDLNA Free

x x x x ?
MythTV Free

x x x x x
Nero

MediaHome
79.99 x

x x x x
Nullriver Medialink 20.00
x
x x x x
On2Share 19.95 x

x x x
PS3 Media Server Free x x x x x x x
Rhapsody 12.99/month x x x x


SimpleCenter Premium 19.99 x

x x x x
Tversity Free x

x x x x
TwonkyMedia 39.95 x x x x x x x
uShare Free

x x x x
Winamp Remote Free x

x ? x ?
Windows Media Connect Free x

x x x x
Yahoo Music Jukebox Free x

x



Henüz transcoding'i deneyemedim ama Ubuntu Karmic Koala üzerinde miniDLNA adlı DLNA sunucu yazılımını denedim, gayet güzel sonuç verdi. PC Share Manager'dan aşağı kalmayacak bu yazılım ile ilgili kurulum adımları şöyle:
  1. SourceForge'daki proje sayfasından sıkıştırlmış dosyayı indirin.
  2. Sıkıştırlmış dosyayı açınca bir tane yapılandırma dosyası (minidlna.conf) ile asıl çalıştırılabilir dosya (minidlna) çıkacak, bir klasör yapısın altında. Bu iki dosyayı klasörlerin içinden alıp, örneğin ev klasörünün içinde yaratılan bir minidlna klasörünün içine kopyalayın.
  3. Yapılandırma dosyasında birkaç küçük değişiklik yapmak gerekecek. Örneğin paylaşıma açacağınız medya dosyalarının konumunu belirtmek gibi. Bunu media_dir değişkeni ile belirtmek gerek. Mesela ben
    media_dir=/home/metin/vid
    friendly_name=karmic
    ayarlarını yaptım.

  4. Daha sonra DLNA sunucuyu çalıştmak için şu komutu verdim (minidlna klasörünün içinden):
    ./minidlna -f minidlna.conf 
Bundan sonra televizyonumun kumandasının MediaPlay butonuna bastığımda direk DLNA sunucuya verdiğim ismi, karmic'i gördüm. Hem videolarıma hem de altyazılarıma erişebildim. Ama PC Share Manager'da olduğu gibi televizyona izin vermek gerekmedi; galiba gelen her isteği olumlu yanıtlıyor. Ortak bir ağda bulunuyorsanız ve yetkilendirme gibi bir derdiniz varsa bu programla bunu yapamayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: