12.01.2010

ADSL hat kalitesi

Bazen ADSL modemlerin bağlanmaması, hattın sık sık kesilmesi gibi sorunlarla karşılaşılır. Sebepleri çeşitli olmakla birlikte hat kalitesi ile ilgili bakılması gereken iki önemli alan var:
  1. Downstream Attenuation (Gelen sinyal zayıflaması)
  2. Downstream SNR Margin (Gelen sinynal sinyal/gürültü oranı)
Birçok modemin bir durum sayfası vardır. Bunun adı her modemde farklı olabilir. Genelde WAN, Status gibi bir sayfadan ulaşılır. Örneğin Airties RT-111 için bu sayfa sol menüden Rapor'dadır. Aşağıdaki gibi bir ekran gelir.

Veya bir Zyxel Prestige HW661-D1 içinse bu sayfa soldaki menüden Maintenance>Diagnostic>DSL Line açılarak çıkar. Aşağıdaki gibi bir sayfa gelir.

Bu iki resimde de bahsettiğim önemli kısımları kırmızı ile çerçeve içine aldım. Sorunsuz bir hatta bu iki değerin belli sınırlar içinde olması gerekir.


Downstream Attenuation hattaki kayıp miktarıdır. TT santralinden ne kadar uzaktaysak o kadar büyüktür. Bunun birimi dB'dir (desibel) ve ne kadar küçükse o kadar iyidir.

  0 dB - 20 dB : Santrale çok yakın
20 dB - 30 dB : Santrale yakın
30 dB - 40 dB : Santrale mesafesi iyi
40 dB - 60 dB : Santrale mesafesi ortalama
60 dB - 65 dB : Santrale uzak

Downstream SNR Margin ise hattaki sinyalin gürültüye oranıdır (bazen basitçe Gürültü Oranı diye de geçebilir). Dolayısıyla büyük olması demek hatta daha az gürültü var demektir. Bunun da birimi dB'dir.

  0 dB -   6 dB : Tekrarlayan hat kesilmeleri olur
  7 dB - 14 dB : Bağlanır, ama zaman zaman kesilebilir
15 dB - 25 dB : Hat kalitesi iyi
26 dB - 30 dB : Hat kalitesi çok iyi
31 dB - 35 dB : Hat kalitesi mükemmel

Modeminizin okuduğu değerleri yukarıdaki değerler ile karşılaştırıp bir karara varabilirsiniz. Buna göre yukarıdaki ilk resimde okunan 27 dB SNR değeri hat kalitesinin çok iyi olduğunu gösteriyor. 9 dB'lik hat zayıflaması da modemin bulunduğu konumun TT santraline çok yakın olduğunu gösteriyor. Çok güzel bir bağlantı.

İkinci resimde ise 6 dB'lik bir SNR değeri var ki bu hattın sorunlu olduğunu gösteriyor. Zaten 63 dB'lik hat zayıflaması da modemin bulunduğu konumun TT santraline çok uzak olduğunu da gösteriyor. Bu da kötü bir bağlantı.

Hiç yorum yok: