25.01.2010

Samsung 40B653 ve Nokia N79 arasında DLNA bağlantısı

Daha önceki bir yazımda Samsung 40B653 LCD TV ile bilgisayar arasında DLNA yöntemiyle bağlantı kurarak medya paylaşımını anlatmıştım. Bilgisayarın HDMI çıkışını doğrudan televizyona bağlayarak izlemeye kıyasla DLNA bağlantısı yapmanın şu farkları vardı:
  • DLNA, ağ tabanlı bir bağlantı yöntemi. Dolayısıyla LCD ile bilgisayarın arasında bir çeşit ağ bağlantısı (TCP/IP) olmalı. Televizyonun ethernet portunun (ve DLNA desteğinin) olması bu iş için yeterli. Daha fazla bir donanıma gerek yok.
  • HDMI ile bağlanırken, filmi oynatacak cihaz bilgisayar olacaktır. Bu sebeple bilgisayarda gerekli codec'ler yüklü olmalı. DLNA yönteminde ise buna gerek yok. Bilgisayar sadece bir yazılım ile dosyayı televizyonun erişimine "açacak", medyayı televizyon oynatacak.
  • Her bilgisayarın HDMI çıkışı olmayabilir. Ama neredeyse her bilgisayarın bir ethernet portu olduğundan DLNA daha çok kullanılabilme ihtimali olan bir yöntem.
  • Hepsinden önemlisi de HDMI bağlantısı ile film izlerken, eğer televizyonun optik ses çıkışını kullanarak ses sistemine çıkış veriyorsanız, sadece 2 kanal ses duyacağınızdan, DLNA yöntemi ile 5+1 kanal sesi ses sisteminize aktarabilecek olmanız.

Şimdi de bir HDMI çıkışı olma ihtimali olmayan bir cihazdan, bir cep telefonundan, DLNA yöntemi ile Samsung 40B653 televizyonuma paylaşımını yapacağım. Bunun için şu adımları yaptım (bakınız yukarıdaki şekil):
  • Televizyonumu bir kablosuz erişim noktasına, ki bu bir kablosuz modem de olabilir, "kablo ile" bağladım. Kablosuz erişim noktamın DHCP sunucusu aktif olmalı. Televizyonuma IP atamasını elle yapabilirim. Ama telefonum için bu mümkün değil.
  • Telefonumun kablosuz bağlantısını açarak erişim noktamın SSID'sini girdim. Telefonum erişim noktasına bağlandıktan sonra televizyonla arasında bir ağ bağlantısı oluştu.
  • Telefonumun üzerinden menüyü açarak Araçlar>Bağlantı>Ana Medya yolunu izleyerek içerik paylaşımını yapacağım bölüme geldim. Burada İçeriği Paylaşı tıklayarak gelen ekranda ilk olarak Şebeke Görünürlük kısmındaki ayarı "Telefonu Göster" olarak yaptım. Ardından yapmak istediğim paylaşıma göre alttaki Görüntü ve Resim ile Müzik alanlarından birini veya ikisini "Paylaş" olarak ayarladım (resim ve/veya videoları bir albüme atıp albümü paylaşıma açmak gerekebilir).
  • Daha sonra televizyonumun kumandasından MediaPlay tuşuna basarak DLNA üzerinden bağlantı kuracağım sayfaya geçtim. Bu sayfada da bağlanılabilecek cihaz listesini görmek için kumandadaki kırmızı tuşa bastım. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi N79 karşıma geldi.





  • Televizyonumda N79'u seçerken telefonda da "Samsung size bağlanmak istiyor, onaylıyor musunuz?" gibi bir mesaj çıktı. Bunu da onayladıktan sonra telefonumdaki resim ve videoların listesi göründü.
 Telefonumdaki medyaları televizyonda izlemek için bu kolay bir yöntem. Buna alternatif yöntemler:
  • Telefonun hafıza kartını çıkartıp bir USB kart okuyucu ile televizyonun USB girişine bağlamak,
  • Telefondaki resimleri bilgisayara aktarıp (Bluetooth, USB gibi bir yöntemle), bilgisayarı HDMI ile televizyona bağlamak,
  • Nokia'nın USB kablosunu kullanarak telefonu USB Memory modunda televizyona bağlamak
olabilir. Bunlara göre daha basit bir yöntem. Ama şu da var ki, N79'un kamerası ile çekilen videoları Samsung oynatmıyor. Ama B653'ün oynatabileceği başka formatta videoları hafıza kartına kopyalarsanız, onları oynatacaktır.

Hiç yorum yok: