24.12.2010

Samsung LCD TV'de telnet'i etkinleştirmek

DonaninHaber.com'da Samsung B650-51-52-53 Lcd Tv Serileri # Genel Konu # başlığı altında ve aslen SamyGo proje sitesinde Samsung B650 serisi televizyonlarla ilgili bazı güzel gelişmeler olmuş. Bunlardan ilki, televizyon üzerinde telnet'i etkinleştirmekle ilgili. Bu konudan başlayarak yapacaklarımı burada paylaşacağım.

Telnet benim için niye önemli? Bir süre önce bir arkadaşımın USB belleğini televizyona bağlamış, içindeki resimlere bakarken birkaç tanesini televizyonumun dahili belleğine aktarmıştım. Amacım daha sonra bu resimleri bilgisayarıma aktarmaktı. Ama garip bir şekilde dahlili bellekteki bilgilerin başka bir yere kopyalanamadığını gördüm. Televizyonun arayüzünde böyle bir komut yoktu. Resimlerim bir süredir televizyonun dahili hafızasında alınmayı bekliyordu.

Önce şu sayfayı okudum. Orada verilen link'ten SamyGo Telnet Enabler Application'ı download ettim. Bu arada elimde bir boş USB bellek hazır ettim. FAT32 ile formatladım ve download ettiğim zip dosyasını USB belleğimin içine açtım. Yalnız dikkat: bu zip dosyasını açında önce telnet-enabler diye bir klasör ve clmeta.dat ve trojan.png dosyaları çıkıyor. Bu haliyle USB belleğe attığımda televizyon görmedi. Ben de telnet-enabler klasörünün içindeki telnet klasörünün içeriğini USB'nin kök dizinine attım. USB belleğimde şu dosyalar vardı:
busybox
clmeta.dat
telnet.png
telnet.sh
telnet.so
Bu haliyle USB belleğimi televizyona bağladıktan sonra Content menüsü üzerinden İçerik Yönetimi'ne, oradan USB belleğinizin içine girdikten sonra aşağıdaki ekranla karşılaştım:


Burada sağ kısımda görünen Run this Telnet Enabler'ı seçtikten sonra kumandadan Enter tuşuna basınca Oynat, Kopyala ve Tümünü Kopyala seçenekli bir menü açıldı. Ben Kopyala komutuyla bunu televizyonun dahili belleğine kopyalamayı seçtim. Bu uygulama ihtiyaç anında çalıştırılması gereken birşey. Televizyonda kalıcı bir değişikliğie sebep olmuyor. Dolayısıyla ihtihaç anında çalıştırabilmek için televizyonun dahili belleğine kopyalamak iyi bir fikir.

Ardından Oyun kısımna gelerek aşağıdaki gibi ekrandah Run this Telnet Enabler'ı tıkladım.


Bunun sonucunda televizyonun ekranı kısa bir kapandı ve tekrar açıldı. Bilgisayarımdan Putty ile denediğimde giriş yapabildim. Kullanıcı adı olarak root kullandım, parola sormadı bile.

Bundan sonra işin zor kısmı televizyonun dahili belleğindeki resimlerin dosya sisteminde nereye denk geldiğini bulmak kaldı. Elimde bir rehber olmadığından deneme yanılma ile klasörler arasında gezindim. Televizyonun üzerindeki linux işletim sistemi de find veya locate gibi yüksek seviye linux komutlarını desteklemiyordu. Bu arada şuna dikkat: her ne kadar bu yöntemle telnet'i etkinleştirmenin televizyona bir zararı olmasa da, telnet ile bağlandıktan sonra kullanacak yanlış bir komut herşeyi mahvedebilir. Bu yüzden biraz linux tecrübesi faydalı olacaktır.

Gelelim resimleri bulduğu konuma. Resimleri
/mtd_wiselink/PHOTO001
klasörünün altında buldum. Benzer şekilde dahili bellekteki bir filmi de
/mtd_wiselink/MOVIE001
klasörünün altında buldum. Sıra geldi bunları USB'ye kopyalamaya. USB'nin mount noktasını bulabilmek için mount komutunu kullandım. Bu komutun ürettiği çıktının en son satırında
/dev/sda1 on /dtv/usb/sda1 type vfat (rw,sync,fmask=0022,dmask=0022,codepage=cp437,iocharset=utf8,shortname=mixed)
yazıyordu. Demek ki USB belleğim /dtv/usb/sda1 klasörüne bağlanmış. Sonunda aşağıdaki komutla bu dosyaları USB belleğime kopyaladım.
cp /mtd_wiselink/PHOTO001/* /dtv/usb/sda1/
Yalnız bu iş tahmin ettiğimden çok daha uzun sürdü, neden bilmiyorum. USB diskim 2.0'dı. Televizyonun da 2.0'ı desteklediğine şüphe yok. Neyse, resimlerimi bilgisayarıma aktarmanın verdiği sevinçle bu konunun üzerine fazla düşmedim.

Hiç yorum yok: