11.01.2010

Google'ın anlamsız kullanımı

Google nedir? Bir arama motoru. Ne zamana kullanılır? Bir anahtar kelime araması yapmak istediğinizde. Hadi en fazla bir soru sormak için (mesela "Bir mil kaç kilometredir?" gibi).

Bu benim ekskiliğim, farkındayım. Ama böyle bir kullanıcı grubunun varlığından son zamanlarda haberim oldu.

Bazı kullanıcılar, Google'ı tarayıcılarının açılış sayfası yapıyor. Ne güzel. Her daim aramaya hazır! Ama şaşırdığım nokta bundan sonra başlıyor. Girecekleri sayfayı adres satırına yazmak yerine Google'ın arama kutusuna yazıyorlar ve "Google'da Ara" butonuna basıyorlar.


Örneğin Ekşi Sözlük'e girmek isteyen bir kullanıcı önce tarayıcısını açıyor, tarayıcı varsayılan açılış sayfası olan Google için DNS çözümlemesi yapıyor. Sonra Google'ın web sunucusundan Google'ın sayfası isteniyor. Bilmem kaç kilobyte'lık veri taa Amerikalardan kullanıcının bilgisayarına aktarılıyor. Sonra kullanıcı yavaş yavaş, hiç acele etmeden Ekşi Sözlük yazmaya başlıyor. Google da hiç üşenmeden E harfindan başlayarak en çok yapılan aramaları süzüyor ve girilen metne uyan aramaları getiriyor. Bu her harf girişinden sonra tekrarlanan birşey. Yani her harfe bastıkan sonra tarayıcı arama kutusundaki metni taa Amerika'daki sunucuya gönderiyor, sunucu sorgu yapıyor, geri cevap dönüyor. Bu, eğer boşluk karakteri kullandıysak, "ekşi sözlük" yazana kadar 11 kez oluyor.


Sonra kullanıcı elini klavyeden kaldırıp fareye götürüyor. Farenin okunu yavaş yavaş olduğu yerden, "Google'da Ara" butonunun üzerine getiriyor ve bir (muhtemelen çift) tıklama yapıyor. Google asıl aramasını yapıyor ve sonuçları getiriyor. Bir de övüne övüne 0,20 saniye sürdü gibi bir mesaj ve içinde ekşi sözlük geçen 2.230.000 sayfa bulduğunu da yazıyor. Ama beyhude: kullanıcının istediği sadece ilki.


Tabi bunlar olurken kullanıcının tarayıcısındaki "Sık Kullanılanlar" (Favorites) ya da "Yer İmleri" (Bookmarks) kısmı hiç kullanılmıyor. Kullanıcı bulduğu sonuçları buraya kaydetme ihtiyacı duymuyor. Duysa bile onları tekrar kullanmak yerine her seferinde Google'a danışıyor. Bana çok değişik geliyor bu. Bunu da yazmak istedim işte.

Hiç yorum yok: