18.10.2022

Windows 11 için uzaktan sunucu yönetim araçlarını yükleme

Uzaktan sunucu yönetim araçları (Remote Server Administration Tools, RSAT) Windows iş istasyonlarından sunucuları yönetmek için kullanılan araçlar. Eskiden bunları yüklemek için Microsoft'un sitesinden indirilen bir paketi kurardık. Artık farklı.

İki kurulum yöntemi var, birincisi grafik arayüzden. Başlat menüsündeki aramaya "İsteğe Bağlı Özellikler" (Optional Features) yazalım. Açılan pencerede üstteki "Özellikleri görüntüle" düğmesine basalım. Tüm özelliklerin içinde RSAT ile ilgili olanları süzmek için ise üstteki arama kutusuna da RSAT yazalım. Benim sistemimde 21 bileşen listelendi. Bunların yanındaki kutuları işaretleyerek istenenlerl kurabiliriz. Hepsi için 21 kutunun işaretlenmesi gerek.

İkinci yol, Powershell. Yönetici yetkileriyle açılmış bir powershell penceresinden aşağıdaki gibi bir komutla isteğe bağlı özelliklerin arasında isminde RSAT geçenleri listeleyebiliriz:

PS> Get-WindowsCapability -Name RSAT* -Online

Evet, Powershell'de Optional Features yerine Windows Capability terimi kullanılmış.

Bunların tümünü kurmak için yukarıdaki komutun çıktısını Add-WindowsCapability cmdlet'ine göndermemiz gerek.

PS>  Get-WindowsCapability -Name RSAT* -Online | Add-WindowsCapability -Online

Hem Get-WindowsCapability hem de Add-WindowsCapability cmdlet'inde kullanılan -Online parametresi, çalışan işletim sistemi üzerinde işlem yapılmasından dolayı.

Powershell çözümü 21 ayrı pakete tıkalmak zorunda kalmamak için daha mı pratik?

Hiç yorum yok: