7.03.2019

Manjaro, Fedora e EFI disk bölümü

Bir bilgisayara önce Manjaro kurdum. Son zamanların favori dağıtımı. Benim de hoşuma gitti. Ama yetmedi, yanına bir de Fedora kurmak istedim. Manjaro'yu kurmadan önce live CD ortamında fdisk ile diski bölümlendirmiştim. Manjaro'yu kurdum, gayet güzel çalıştı, ama Fedora'yı kurma aşamasında sürekli aşağıdaki hatayı alıyordum.



Görüldüğü gibi Fedora, EFI bölümünün yapısından yakınıyor. Oysa Manjaro bu yapıyı kabul edip, kurumu tamamlayarak çalışmaya bile başladı. Acaba tam olarak neyi beğenmedi diye arattığımda şu reddit gönderisinde gdisk ile bölüm tipinin değiştirilmesinden bahsediyordu. Benim durumumda gdisk ile disk tablosuna baktığımda aşağıdaki gibi bir sonuçla karşılaştım:


Görüldüğü gibi Manjaro sda1 bölümünün tipi 0700 (Microsoft Basic Data, ki bu da FAT32 aslında) olarak görüyor.

Hemen

$ sudo gdisk /dev/sda

ile gdisk'i başlatıp t komutuyla bölüm tipini ef00 olarak seçtim, Fedora bundan sonra sorunsuz ilerledi.


Ama sanıyorum başka bir hatadan /boot/efi bölümünü bozduğumdan (galiba kuruluşta sda1'i biçimlendirdim) Fedora açılmasına rağmen Manjaro açılmadı.

Bunu da kısmen şuradaki adımları izleyerek düzelttim. Boot menümde Manjaro'nun fallback initramfs'i vardı ve onunla açıldı. Açıldıktan sonra da şu komut ile EFI kipindeki GRUB'ı tekrar yazdım:

$ sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheck
$ sudo update-grub

Güncelleme 2019-03-11: Bundan sonra Fedora ile giriş yapmak istediğimde her şifre yazışımdan sonra tekrar giriş ekranına dönmeye başladı. Şurada sorunun sebebini anlatan arkadaş, bu işin sorumlusunun SELinux olduğunu, başka bir linux ile dual boot yapılan ve muhtemelen ortak bir /home disk bölümü kullanan Fedora'nın bu hataya yol açabileceğini yazmış, ki bu da tam olarak benim durumum. Çözüm olarak giriş (login) ekranındayken Ctrl+F2 ile grafik arayüzden çıkıp konsola giriş yapıp denemek için geçici olarak SELinux'u devre dışı bırakmayı

$ sudo setenforce 0

ardından eğer giriş yapmayı başarabildiysek tekrar GUI oturumumuzu sonlandırarak tekrar Ctrl+F2 ile konsola giriş yaparak önce SELinux'u tekrar etkinleştirmeyi

$ sudo setenforce 1

daha sonra da /home için varsayılan SELinux ayarlarına dönmeyi önermiş:

$ sudo restorecon -R /home

Bunun normal şartlar altında bir veri kaybına yol açmaması gerekiyor. Bu adımların sonucunda ben istediğim sonuca ulaştım.

---
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=746895

Hiç yorum yok: