12.03.2019

Linux'ta açık bir pencerenin PID'sini ve süreç adını bulma

Manjaro'da kurulu uygulamaların arasında yer alan Microsoft Excel Online'ı görüp ne olduğuna bakmak istedim. Aşağıdaki gibi bir ekran açıldı.


Microsoft Excel Online olarak çalılşan programın ne olduğunu merak ettim. Bu gibi durumlarda xprop'u (Property Displayer for X) kullanıyorum. Komut satırından

$ xprop _NET_WM_PID

çalıştırıyorum. Bundan sonra farenin okuyla bu pencerenin içine tıklıyorum. Bana farenin altındaki pencerenin PID'sini veriyor.

_NET_WM_PID(CARDINAL) = 1330

Bundan sonra da ps ile 1330 numaralı sürecin ne olduğuna bakmak kalıyor.

$ ps -p 1330 -o pid,command
   PID COMMAND
  1330 python3 ./ms-excel-online


Demek bir python betiğiymiş. Acaba ms-excel-online nerede?

$ locate ms-excel-online
/usr/share/ms-office-online/excel/ms-excel-online

Bunu da ilk defa bir linux dağıtımında görüyorum. LibreOffice falan varken Microsoft Office'in online sürümüne ait linkler... Linux da Microsoft'u seviyor mu acaba?

2022-01-20 ek: Şu sayfada konu enine boyuna tartışılmış. Alternatif yöntem olarak xdotool önerilmiş. Kurulu değilse Fedora için aynı isimli paketi kurabiliriz. Kullanım şöyle:

$ xdotool selectwindow getwindowpid

Xfce'de görev yöneticisinin (xfce4-taskmanager) araç çubuğunda bulunan "artı" işaretine benzeyen buton tıklandığında da benzer şekilde çalışan pencerenin seçilerek görev yöneticisindeki çalışan süreçler listesindeki satırına odaklanılması sağlanıyor. X yerine Wayland kullanan bir sistemde şu sayfada lg (looking glass) önerilmiş.

Hiç yorum yok: