15.05.2012

Windows Server'da C: sürücüsünde yer kalmayınca

Sistem sürücüsünde yer kalmayınca çalıştırılan Disk Temizleme Aracı (Disk Cleanup Tool) yeteri kadar yer açmıyorsa yapılacak elbette başka şeyler de vardır.

Aslında Disk Temizleme aracı çok belli başlı durumların haricinde hiçbir fayda sağlamaz ve zaten masaüstü sistemlerde nispeten daha az bilgisayar kullanım becerisine sahip kullanıcılar için tasarlanmıştır.

Benim için asıl sorun Windows 2003 sunucumuz üzerinde Windows Update dosyalarının kapladığı yerdi. Microsoft'un KB956324 makalesinde anlatıldığı gibi bu klasörleri temizlemem benim için faydalı oldu. Bu makaleye rastlayıncaya kadar gördüm ki forumlarda bu konu hararetli olarak tartışılmakta. Bu sebeple uyguladığım ve faydasını gördüğüm adımları paylaşmak istedim. Her ne kadar "silmek" fiilini kullansam da aslında yaptığım bu dosyaları yer kalmayan sistem sürücüsünden başka bir depolama ortamına taşımaktı. Tüm adımları uygulamak okuyanın sorumluluğundadır - hadi o da olmadı, KB956324 numaralı makalenin Türkçesini okuyun; sorumluluk kabul edilmez.

1. Windows Update dosyaları
%Windir%/$NtUninstallKB number$
klasöründe depolanır. Aslında buradaki dosyalar güncellemenin kendisi değil, bu güncellemenin değiştirdiği "eski" sistem dosyalarıdır. Bu dosyaları silmek, gerektiğinde bu güncellemeyi kaldırmayı imkansız hale getirir. Bu sebeple KB956324 makalesinde 30 gün veya daha uzun süre önce yüklenmiş güncellemelere ait klasörlerin silinmesi önerilmiş. Ben buradan 100 MB yer kazandım.

2. Windows Update indirmeleri için önbellek (cache) konumu
%Windir%\SoftwareDistribution\download
olarak belirtilmiş. Bu klasörün içinde 10 günden daha uzun süre önce oluşturulmuş klasörlerin silinebileceği yazılmış. Ben buradan 800 MB yer kazandım.

3. Güncelleme dosyalarına ait kurulum kayıtları ve geçici dosyalar için
%Windir%
klasörünün altındaki
kb*.log
setup*.log
setup*.old
setuplog.txt
winnt32.log
set*.tmp
dosyalarının silinmesi önerilmiş. Benim durumda bu dosyalar sadece 4 MB kadar bir yer kazandırdı.

4. Service Pack ile ilgili klasörü silmek için
%Windir%\$NtServicePackUninstall$
%Windir%\ServicePackFiles
klasörleri gösterilmiş. Ancak service pack ile gelen dosyalardan herhangi birinde bir sorun olması durumunda bu klasöre ihtiyaç duyulacağı hatırlatılmış.Ben toplam boyutu 1200 MB olan bu klasörleri silmedim, gelecekte uygulayabileceğim bir adım olarak bıraktım.

Sonuçta 900 MB yer kazandım, bir sonraki acil durumda kullanabileceğim 1200 MB'lık bir alan buldum.

Hiç yorum yok: