19.01.2012

Harddisk fiyatlarındaki artış

Bir süredir harddisk almak için internet mağazalarını dolaşıyorum, ama fiyatlar alınabilecek aralıklarda değil. Nedendir diye düşünürken doların artışı aklıma geldi. Merkez bankasına girerek istatistiki veriler bölümünden son 1 yıla ait dolar kuru değişim grafiği aldım, aşağıdak gibi


2011 yılı Nisan ayındaki en düşük noktadan yıl sonundaki tepe noktasına kadar yaklaşık %30 artış olmuş. Ama disk fiyatlarındaki artış daha fazla. Emin olmamakla birlikte dolar bazında da bir artış olduğunu düşünüyordum. Sonra bu ve şu bağlantıları buldum. Buna göre 2011'in sonbaharında Tayland'da meydana gelen sel felaketi bu artışın sebebiymiş. Tayland'ın dünyadaki bütün harddisklerin 1/3'ünü ürettiği yazıyor. Bu durumda tedarik zincirinin bozulması, fiyatların da artışını tetiklemiş.

Örnek olarak "Western Digital RE4 WD1003FBYX 1TB 7200 RPM 64MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5" ürününü alırsak, camelegg.com sitesinde fiyat artışı şu şekilde gösterilmiş:


Camelegg.com sitesi ayrıca beklediğiniz bir alt sınırı vermeniz durumunda ilgili ürünün fiyatının bu fiyatın altına düştüğünde size haber vermeyi de vaat ediyor. E bu da güzel :)

Hiç yorum yok: