21.01.2012

Download.com saçmaladı!

Wireshark'ın sitesinde gördüğüm haber dikkatimi çekti. Download.com'da yer alan Wireshark'ın kurulum paketinin, üreticinin belirlediği kurulum paketine ek olarak bazı bileşenler içerdiği söyleniyordu. Bu durum daha önce şu sitede de dile getirilmiş. Download.com (aslında şu anda download.cnet.com'a yönlendiriliyor), hizmet sözleşmesine göre sunucularında yayınladığı yazılımlarla birlikte kendi uygun gördüğü eklentileri de dağıtma hakkını kendine vermiş. Ne saçmalıktır bu! Her programın bir kullanım koşulları vardır. Programın üreticisi seçer programın neyi içerip neler yapabileceğini. Ne download.com ne de başka bir download sitesi sırf sunucularında tutuyor diye kendine böyle bir hak vermemeli.

ExtremeTech, eklentilerin seçme imkanı vermeyen Bing'in araç çubuğunun/varsayılan arama motoru gelmesinin tamamen kabul edilemez olduğunu söylemiş. Download.com'daki her programın bu şekilde bozulmadığı, ancak GPL lisansına sahip yazılımların bile bu tür bir saçmalığıa maruz kaldığı belirtilmiş. Bir yazılımı kaynağından download etmek en iyisi. Ama mecbur kalınca da dikkat etmek gerek, dosya cnet_ ile başlıyorsa yüksek ihtimalle içinde bu şekilde bir saçmalık barındırıyordur.

Denemek için ben Wireshark'ın 1.6.5 sürümünü hem download.com'dan hem de wireshark.org'dan download ettim. İki dosyayı binary olarak karşılaştırdım, ikisi de birbirinin aynısıydı. Kurulumda da yazılanlar başıma gelmedi. Demek ki bu yazılar yayınlandıktan sonra download.com geri adım atmış. Ya da ExtremeTech'te söylendiği gibi Microsoft, Bing'in bu işe alet edilmesinden rahatsız olmuş ve bir adım atmıştır.

Hiç yorum yok: