10.01.2011

VirtualBox'ta 3D hızlandırıcıyı etkinleştirmek

VirtualBox'ın güzel özelliklerinden biri de 3D (3 boyut) sanal makinelerin hızlandırma desteğinin olması. Eğer evsahibi (asıl) makineninizin güzel bir ekran kartı varsa ve 3 boyutlu görsel efektlerin hesaplamaları için ekran kartınızı kullanıyorsanız, bunu sanal makinelerinizden de yapabilirsiniz. Bunun için yapılması gereken birkaç işlem var. Öncelikle sanal makinenin 3D hızlandırıcısının etkinleştirilmiş olması ve yeterli miktarda video belleğine sahip olması gerekir. Bu işlemler için şu adımları izlemek gerek.

Önce sanal makineniz kapalıyken, makinenin "Ayarlar" penceresini açarak "Display" kısmına gelerek "Video Memory"yi artırmak (mesela 128 MB) ve alttaki "Genişletilmiş Özellikler" bölümünden "3D Hızlandırmayı Etkinleştir" checkbox'ını işaretlemek gerek. Windows sanal makineler için "Enable 2D Video Acceleration" da  seçilebilir. Ancak Windows harici sanal makinelerde bu seçenek seçilebilir olmayacak.


Daha sonra sanal makineyi başlatarak "Misafir Eklentileri"ni kuracağız. Ancak, VirtualBox Kullanıcı El Kitabı'nda belirtildiği gibi, 3D hızlandırıcısı için Misafir Eklentileri'nin Windows sanal makineler üzerine "Güvenli Kip"te kurulması gerek. Bunun için makineyi açarken F8'e basarak güvenli kipi seçmek gerek. Windows Güvenli Kip'te açıldıktan sanal makinenin penceresinin "Aygıtlar" menüsünden "Misafir Eklentilerini (Guest Additions) yükle..." komutunu vererek kuruluma başlayabiliriz.


Bundan sonra sanal makinemize %ProgramFiles%\Oracle\VirtualBox\ klasörüün altındaki VBoxGuestAdditions.iso CD kalıp dosyası otomatik olarak bağlanacak. "İleri" tuşuna basarak devam ederken şu ekrana gelindiğinde


"Direct 3D Support (Experimental)" checkbox'ının seçilmesi gerek. İmzasız Windows sürücülerinin kurulması için onayınız istenecek. Bunları onayladıktan sonra sanal makine bir kez tekrar başlayarak (güvenli kipte olduğumuzdan değiştirilen sistem dosyasını geriye dönmek için Windows File Protection kapalı olduğundan sorun çıkmayacak).

3D desteğini denemek için sanal makineniz açıldıktan sonra Başlat\Çalıştır'a dxdiag yazıp enter'a basın. Bu komut bize DirectX diagnostic penceresini açacak. Windows XP ve DirectX v9c ve öncesi için Direct3D desteğini sınayacağımız bir sekme (Display) bulacağız. Vista ve üzerinde DirectX v10 ve sonrası için böyle bir sınama sayfası yok.


Burada "Test DirectDraw" ve "Test Direct3D" düğmeleriyle sırasıyla 2 boyutlu ve 3 boyutlu testleri yapabilirsiniz. Genellikle 2 boyutlu testler sorunsuz çalışıyor. Ancak 3 boyutlu testlerde önce DirectX v7, sonra DirectX v8 ve en son DirectX v9 yüzeyleri denenirken bazı hatalar olabiliyor. Bu da 3D desteğinin henüz deneme aşamasında olmasından kaynaklanıyor olabilir. İşte testlerden görüntüler:

DirectDraw siyah/beyaz diktörtgenler

DirectDraw zıplayan beyaz kare (tam ekran değil)

DirectDraw zıplayan beyaz kare (tam ekran)

Direct3D testleri (v7 ve v8 hatalı)

Direct3D testi, DirectX v9 yüzeyleri ile başarılı

1 yorum:

Unknown dedi ki...

güzel paylasım aradım şey