7.01.2011

Samsung LCD televizyonlarda DTS meselesi

DTS ses izi olan filmlerin ses izlerini önce bilgisayarda AC3 veya mp3'e çevirelim, transcoding yapan bir DLNA sunucu bulalım falan derken Samsung LCD televizyonlarda DTS'li filmleri izleyememiz 2 yaşına basarken Samygo projesi sonuç verdi. Müjde!

DTS'yi çözememesinin yanısıra filmlerinin ikinci sesini de duymamıza imkan vermeyen Samsung, aldığımız günden beri bu konu ile ilgili bir firmware güncellemesi bile yapmazken, daha beter köstek olarak 3000 serisi firmware'lerle önümüzü iyice tıkamıştı.

Bu iki sorun da şu anda hallolmuş gözüküyor. Konunun ayrıntısını donanimhaber.com'daki şu başlık altında takip edebilir, ya da doğrudan sourceforge'daki şu proje sayfasına gidilebilir (artık www.samygo.tv adresi de var). Yazılanlara göre Samygo projesinin kurucusu Erdem Altınyurt, bir yarışma düzenleyerek Samsung LCD televizyonlarda DTS sorununu çözecek kişiye belli bir süre boyunca toplanacak bağışları verme hedefini koymuş. DTS olayı çözülmeden de gayet önemli bir amaca hizmet eden Samygo projesi bünyesinde Samsung televizyonlar için çok sayıda araç var.

Önce söylemek gerekir ki, çözümü uygulayabilmek için kullandığınız firmware'in 3000 serisi bir sürüm olmaması gerek. Bu uyarı bir süredir ilgili yerlerde vurgulanıyor. Bu sebeple ben de hala 1000 serisi bir firmware kullanmaktaydım. Ancak ilk denememde başarısız olunca firmware'imi 2005'e yükselttim.

DTS çözümü, Samsung'un İçerik Yönetici (Content Manager) kısmına bir oyun eklemekten ibaret. Mevcut firmware'de bir değişiklik yapmadığı gibi garanti kapsamı dışına da çıkarmıyor. Önce şu sayfadan "DCA module" başlığı altındaki v0.3 sürüm dosyayı download ettim. Sonra bu uygulamayı bir boş ve FAT32 olarak formatlanmış bir USB belleğin içine açtım. USB bellektekiğin kök dizininde şu dosyalar oldu:
clmeta.dat
libavcodec.so.52
libavcore.so.0
libavformat.so.52
libavutil.so.50
libdca.so.disabled
samygodca.png
samygodca.so
samygodca_inj.so
Burada libdca.so.disabled dosyası, devre dışı bırakılan, VLC player'da kullanılan DTS çözücüsü. DonanimHaber.com'daki başlıktan takip ettiğim kadarıyla bu kütüphane kullanıldığında fazla CPU kullanımı sebebiyle altyazılarda gecikme ve uzaktan kumandaya geç cevap verme gibi sorunlar yaşanmış. Bunun yerine ffmpeg kütüphanesi tercih edilmiş. libdca'nın çözemediği DTS'lerin olma ihtimaline karşı bu dosya tekrar etkinleştirilmek üzere bu pakete dahil edilmiş sanıyorum.

Bu haliyle USB belleği televizyona taktıktan sonra uzaktan kumandanın Content (Content Libary) tuşuna basarak İçerik Yönetimi menüsüne gelip, USB'de görülen DCA module'ünü televizyonun dahili belleğine kopyalamak gerek. Sonra da dahili bellek üzerinden bu modülü çalıştırmak gerek. Uygulanacak adımlar TV'nin modeline göre değişebilir. Bu konuda yukarıda verdiğim bağlantılardan yardım alabilirsiniz.

Şu anda DTS sese sahip bir çok filmi de sorunsuz izleyebiliyorum. Siz de Samygo projesini faydalı buluyorsanız anasayfadaki bağlantısını tıklayarak projeye destek olabilirsiniz. Her ne kadar DTS yarışması sonuçlanmış olsa da Samygo'nun ilerdeki projelerinde bu katkıya ihtiyacı olacaktır.

http://www.linuxtoday.com/developer/2010112200535NWEMDV

3 yorum:

haeras dedi ki...

Firmware'i neden 2005'e yükseltmek zorunda kaldınız?
2005'e yükseltmek için gereken dosyaları nereden bulabilirim.

Teşekkürler.

Metin dedi ki...

Cevabım biraz gecikti, kusura bakmayın.
Eski firmware sürümü ile DTS modülü çalışmamıştı. Neden 2005? Elimde zamanında Samsung'un sitesinden indirdiğim 2005 sürüm fiwmare vardı. Ama bunu şu anda da bulabilirsiniz. Samygo proje sitesindeki forumlarda (zaman zaman donanimhaber.com'daki ilgili başlık altında da) eski firmware'lere linkler bulunabiliyor. İşte bir link: http://sourceforge.net/apps/phpbb/samygo/viewtopic.php?f=2&t=537

E.U.A. dedi ki...

Eline sağlık metin kardeş. Güzelcene açıklamışsın. :)
Erdem U. Altınyurt