1.03.2010

Vista'da kopyalama hızı hatası

Windows Vista, önceki Windows sürümlerinden farklı olarak, dosya kopyalama işlemlerinde kopyalama hızını da gösteriyor. Ancak bu hız, karşılaştığım çok sayıda durumda yanlış ölçülüyor. Mark Russinovich'in makalesinde belirttiği gibi, aslında en temel işletim sistemi işlevi olan dosya kopyalama, çok basit bir işlem gibi gözükse de arka planda çok karışık işlemlerin yapıldığı bir iş. Ve, Microsoft mühendislerinin kopyalama performansını artırmak için çok çalışmış olmalarına rağmen, hala Vista'da bazı sorunlar var. Karşılaştığım durumlarda kopyalama işlemi ile ilgili gerçek bir sorun olmamasına rağmen, dosya kopyalama penceresinde hız yanlış ölçülüyordu. Bunu birden fazla bilgisayarda, birçok kez yaşadım. Ve hemen ekran görüntülerini aldım. İşte bunlardan bazıları.

İki farklı disk arasında kopyalama işleminde dosya kopyalama penceresi 1,49 MB/saniye hız gösterirken, arka planda açık duran Performance Monitor'da hedef diske yazma hızının 27 MB/saniye civarında olduğu gözüküyor. Kopyalanan verinin miktarına ve kopyalama işleminin toplam süresine bakınca Performance Monitor'un gösterdiği hız doğru.


Biraz sonra durum daha da vahim hale geliyor. Aynı kopyalama işleminde kopyalama penceresi hızı 0 byte/saniye gösterirken, Performance Monitor 26 MB/saniye olarak doğru hızı gösteriyor.



Bu resimde ise kopyalama penceresinde hız sadece 113 KB/saniye olarak gözüküyor. Ama arka plandaki Performance Monitor penceresi öyle demiyor: yine 26 MB/saniye civadında. Ayrıca kopyalanan veri toplam miktarını gösteren aşağıdaki çubuk da sanki işin büyük bir kısmı tamamlanmamış gibi gösterse de aslında durum bu değil; toplam kopyalanan veri miktarı daha fazla.



Bunun neden olduğuna dair bir şey bulamadım. Google'da yaptığım aramalarda hep, Vista'nın SP1 öncesinde eleştirildiği yavaş kopyalama performansı ile ilgili şikayet ve çözüm önerileri ile karşılaştım. Bu işlemleri yaptığmı makinelerin en son service pack seviyesinde olduğunu da söylemeliyim. Hala konuyla ilgili çözüm önerileri arıyorum.

Hiç yorum yok: