26.03.2010

LCD/LED TV'ler, DLNA ve kablosuz bağlantı

DLNA biraz yanlış anlaşılıyor. Çok basit cümlelerle anlatmaya çalışacağım. DLNA, sadece bilgisayarınızdaki resim, müzik ve film dosyalarınızı televizyonunuzda görüp oynatabilmeniz içindir. DLNA ile bilgisayarınızın ekranına erişemez, internette sörf yapamaz ve Word & Excel dosyalarını televizonunuzda görüntüleyemezsiniz.

Birçok LCD/LED TV kablosuz adaptör olmadan satılırlar. Harici bir kablosuz adaptör (mesela şu) aracılığıyla kablosuz olarak DLNA özelliğinden faydalanmak mümkün. Ama bu kablosuz adaptör olsa bile bilgisayarınızın ekranına bağlanmak mümkün değil. Bunu yapmanın en sağlıklı yolu bir HDMI kablo. Bu olmazsa bir DVI kablosunu da kullanabilirsiniz. Ama bu yöntemle bilgisayardaki sesin aktarılması biraz karışık.

İlle bilgisayarımın ekranındaki görüntüyü kablosuz olarak televizyonumda görmek istiyorum diyorsanız piyasada bu işi yapabilecek elbette bir kaç cihaz vardır. Ama bunların DLNA ile hiç ilgisi yok. Tabi böyle bir şey yapacak cihazların görüntü aktarma formatına satın almadan dikkat etmek gerek. 1920x1080 çözünürlüğe sahip bir Full HD televizyon alıp, sadece DVD kalitesinde görüntü aktarabilmek istemezsiniz sanıyorum.

Hiç yorum yok: