23.03.2010

Google DNS sunucuları

Google'ın DNS sunucuları genel kullanıma açıldı. Özellikle Youtube yasağı sonrası yaygınlaşan bu tip genel kullanıma açık DNS sunucuları, yerel servis sağlayıcının çözümleme bazlı kısıtladığı erişimi aşmamızı sağladı.
DNS sunucuları, alan adlarını (ozmener.net gibi) IP adreslerine çevirip aslında isim üzerinden gibi görünen internet trafiğini IP adresleri üzerinden yürümesini sağlayan çözümleme sorumlularıdır. Her internet sitesine erişimde bilgisayarınız sizin adınıza bir veya birkaç DNS sorgusu yapar. Bu sorguların sonucunda dönülen IP adresi, bilgisayarınızın nihai olarak iletişime gireceği bilgisayarı belirler. Dolayısıyla Cyberciti.biz sitesindeki habere göre, her gün yüzlerce DNS sorgusu yapılan bir durumda DNS sunucunun erişim süreleri internet bağlantınızın ne kadar etkin kullanıldığını belirleyen faktörlerden biri olabilir. Bu sitenin yaptığı istatistiklere göre Google DNS, OpenDNS ve ortalama bir internet servis sağlayıcının (ISS) DNS sunucularına erişim süreleri şu şekilde

DNS sunucuPing testiÇözümleme testi
İSS20 ms41 ms
Google116 ms262 ms
OpenDNS190 ms213 ms

Ayrıca sitede, OpenDNS'in elindeki bilgileri reklam hizmeti veren firmalarla paylaştığı söyleniyor. Google'ın da bu konuda dürüst davranacağına dair söz verdiği belirtilmiş ama pek umut verilmemiş.

Buna göre, yasaklı sitelere erişim hariç hiçbir sebep henüz ne Google DNS, ne de OpenDNS kullanmak için yeterli bir sebep değil.

Kullanmak isteyenler olursa yine de OpenDNS'in sunucuları
208.67.222.222
208.67.220.220
Google'ın DNS sunucuları
8.8.8.8
8.8.4.4

Hiç yorum yok: