11.09.2014

Outlook'ta yavaşlama ve takılmalar

Bir kullanıcının uzun süredir Outlook'ta süren şikayetleri ile ilgilenme zamanı buldum. Yavaşlama dediysem aslında ortada bir yavaşlık yok. Daha ziyade takılmalar var. Outlook'u başlatmak dakikalar sürüyor. Gelen bir hatırlatmaya cevap verdikten sonra Outlook penceresi dakikalarca cevap vermiyor.

İşe Process Monitor ile başladım. Oulook 2010'u başlatmadan hemen önce başlattığım capture'ı, pencere tümüyle işlevsel olana kadar sürdürdüm. Toplamda 5 dakikaya yayılan 660.000 olay yakaladı. Bunları bir süzgeç (filter) kullanmadan yakaladığım için, içinde antivirüs yazılımının olayları da var, hiç ilgisi olmayan Windows hizmetlerinin registry erişimleri de. Ama süzgeç kullanınca muhtemel bir bilgiyi gözden kaçırma ihtimali olduğu için böyle kullanmayı tercih ettim.

Yakalanan onca olayı çeşitli süzgeçlerden geçirdim. Önce sadece Outlook.exe'nin yarattıklarını inceledim. Bir çok şüphelim oldu. ost dosyasını mı tarasam, yoksa antivirüs yazılımını mı geçici olarak kapatsam diye düşünürken şüphelilerin bir kısmını eledim. Windows Event Log'da da bulduğum hataların doğrudan olaylarla bir ilişkisi çıkmadı.

Nihayetinde Google'da yaptığım bir aramada, yine Mark Russinovich'in blogunda bahsettiği Process Monitor'de varsayılan olarak gösterilmeyen duration (işlem süresi) alanını göstermeye başlayınca olay çözüldü.

2 saniyeden daha uzun süren işlemleri süzdüm.


Aslında bu süzgeç ile daha fazla olay görüntülenmişti ama ben sonradan olayı netleştirmek için Outlook.exe tarafından üretilen olayları süzdüm. Sonuçta aşağıdaki gibi bir görüntü çıktı ki Outlook nedense pst dosyasını sürekli yeniden yaratmaya çalışıyor ve bu işlemlerin en kısası 12 saniye falan sürüyor.


Orada gözüken pst dosyası ile ilgili bir sorun olduğu belli. Erişimlerin tümünün başarılı olmasına da dikkat! Aslında bir sorun durumunda ilk yaptığım şey SUCCESS yazan olayları ihmal etmek olurdu.

Neyse, pst dosyasını geçici olarak kaldırdığımda Outlook hiç bir takılma olmadan gayet başarılı bir şekilde çalışıyordu. Zaten bu pst dosyası da eski e-postaların arşiviydi ve taa eski zamanlardan kalma, Outlook'un 2002 sürümünde yaratılan UNICODE desteği olmayan bir dosyaydı. Scanpst ile tarayınca hatalar çıktı, hatalar düzeltildi, ama fayda etmedi. Bu sebeple Outlook 2010'da yeni bir pst dosyası yaratıldı, son bir çaba ile eski öğeler yeni pst dosyasına taşındı ve bu pst dosyasının Outlook ile ilişkisi kesildi. Outlook artık yine ilk günlerindeki gibi sorunsuz çalışıyor.

Ne demişler, alet işler el övünür. Keşke bir fırsatını bulabilsem de şu Mark Russinovich'e bir teşekkür edebilsem :)

Hiç yorum yok: