17.10.2011

Firefox'un hızına erişilemeyen yeni sürüm güncellemeleri

Son zamanlarda Firefox'un yeni sürüm hızını takip edebilen varsa ne mutlu ona! 4. sürümün çıktığına sevinemeden ortalıkta 5'i gördüm, daha 5'e geçemeden 6'yı yükledim. Ama kısa bir süre sonra da 7 çıktı!

Wikipedia'ya göre Firefox 3 sürümünün çıkış tarihi 17 Haziran 2008. Firefox 3.5'un çıkış tarihi ise 30 Haziran 2009. Firefox 3.6'nın ise 21 Ocak 2011. Bundan sonra Firefox 4'ün çıkış tarihi olan 22 Mart 2011'e kadar Firefox 3.x sürümleri piyasada 3 yıla yakın kalmış. Ama bundan sonra birileri Mozilla Vakfı'ndakilere ne yaptıysa 6 ayda 4 sürüm gördük. Evet, Wikipedia'ya bakınca her sürümün içinde bazı ciddi değişiklikler yapılmış. Ama bunları her 6 haftada bir çıkacak ana sürümlere dağıtmak gerekli miydi?

Belli ki uymaya çalıştıkları kendilerinin dışında bir hedefleri var. Eskiden şöyle birşey vardı; nispeten bu konulara daha yabancı kullanıcılar IE'nin son sürümünün 9 olmasının FF'un son sürümünün 4 olmasına göre daha fazla tercih edilebilir olduğuna kanaat getirirlerdi (9>4). Mozilla Vakfı da bu yüzden ana sürümünü 9'a kadar hızlı bir şekilde artıracak olabilir. Ama önünde 11. sürüme sahip Opera ve 14. sürüme sahip Google Chrome var :)

Ya da daha makul(!) bir sebeple başkasının takvimine kendini uydurmaya çalışıyor. Google Chrome daha sık güncellemeler yapıyor diye "Ben de yaparım n'olcak?" gibi bir yarışa girmiş olabilir. Lakin dört bir taraftan tepki aldığı (1, 2, 3, 4) kesin. Bu gidişatın çok sürmeyeceği de kuvvetle muhtemel. Bir atın hem hızlı gidip, hem de sık sık bombalama yapamayacağı ata sözleriyle sabit.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Yakında sürüm numarasını da göstermeyecekmiş Firefox. Tamamen otomatiğe bağlayacakmış ileride. Bence çok daha iyi aslında. Düzeltmelerin, yeniliklerin 1-2 sene beklememesi ve hemen çıkması çok iyi. Tabii bunu 3.6.1, 3.6.2 diye götürerek de yapabilirlerdi ama kullanım oranını da düşünmek zorundalar. Chrome inanılmaz bir hızla geliyor ve tecrübesiz kullanıcılar sürüm numaralarına bakarak Chrome'un daha iyi olduğuna dair varsayımlarda bulunuyorlar. O yüzden destekliyorum yeni sistemi.

Metin dedi ki...

Ama bu durum kurumsal ağlarda bir sorun olarak algılanıyor. Sürekli güncellenen bir tarayıcı iyi ama, bunu yüzlerce bilgisayara dağıtmak durumunda olan bir bilgi işlem bölümü için ek bir işyükü.