30.07.2010

Sanoodi.com

Cep telefonumda GPS özelliği var. Beni Ovi Maps veya Google Maps aracılığıyla yönlendirebiliyor. Gittiğim yerleri harita üzerinde işaretleyebiliyorum. Ama bir yolculuk sırasında nerelerden geçtiğimi kaydedemiyorum.

Eğer yürüyüş, koşu veya bisiklet gibi zevkleriniz varsa Sanoodi.com ilginizi çekebilir. Site tek başına da yeterince işlevsel. Coğrafi olarak sizinle benzer hobilere sahip kişileri bulabilir, yeni rotalar oluşturabilirsiniz. Ama Sanoodi'nin asıl güzelliği GPS özellikli telefonlara yüklenebilen SMap yazılımında. SMap, Symbian, iPhone, Windows Mobile ve Blackberry üzerine yüklenebilen sürümlere sahip. Yani üzerinde GPS olan telefonların neredeyse hepsine yüklenebilecek birşey.

Önce siteye girerek sağ üst köşeden "join" bağlantısını tıklayarak bu nadide topluluğa katıldım. Bir kullanıcı adı ve şifrem oldu. Burada hangi kullanıcı adı ve şifreyi seçtiğiniz önemli, çünkü bunu telefonunuzda da kullanacaksınız. Benim gibi karışık bir şifre seçip sonra o şifreyi 9 tuşun kombinasyonlarıyla yazmak zorunda kalabilirsiniz. Çok basit bir şifre de seçmeyin, çünkü kolay tahmin edilebilir şifreler sanal dünyada başınıza tahmin edilemeyecek dertler açabilir (hatta açar).


Neyse, bir sonraki adımda yine sayfanın sağ üst köşesindeki "Go Mobile" menüsünün altından telefon platformunuzu seçin. Benimki S60 olduğundan ben onu seçtim. Açılan sayfanın sol alt köşesinde "Download SMap" bağlantısı vardı. İsterseniz bu bağlantıyı bilgisayarınızdan tıklayıp sis dosyasını bilgisayarınıza indirip, daha sonra onu hafıza kartınıza atabilirsiniz. Ya da Nokia PC Suite ile bu yazılımı USB üzerinden telefonunuza kurabilirsiniz. Ama ben doğrudan cep telefonumdan www.sanoodi.com/gomobile/nokia-s60/ sitesine giderek sis dosyasını telefonumdan indirdim. Bu yöntemi diğer platformlarda da sorunsuz olarak uygulayabileceğinizi düşünüyorum.


sis dosyasının telefona kurulumunu tamamladıktan sonra "Create new user" ile kullanıcı yaratıp (ki bu kullanıcı adı ve şifre web sitesinde yaratılanla aynı olmak zorunda) kullanmaya başlayabilirsiniz.

Programa her girişte kullanıcı adı ve şifre istiyor. Birden fazla kullanıcı ile giriş yapmak mümkün (Elbette hepsinin web sitesinde yaratılmış hesapları olması gerek. Rotalarınızı sanoodi.com'a upload etmek yerine başka bir yerde kullanmak istiyorsanız buna gerek yok tabi). Giriş sonrasında 3 komutlu bir menü karşılayacak. Record Route ile yeni bir rota yaratıp kaydetmeye başlayabilirsiniz. Challenge'ı şimdilik atlıyorum, çünkü S60 platformu henüz desteklenmiyor. Show Routes ile de daha önce kaydettiğiniz rotaları görüntüleyebilirsiniz. Rotanızı kaydettikten sonra Sanoodi'nin web sunucusuna upload etmeniz gerek. İlk upload sırasında, daha önce yapmadıysanız hesabınızı doğrulamanız istenecek. Kullanıcı adı ve şifrenizin web sitesinde yaratılanla eşit olması gerekliliği burada önem kazanıyor. Upload edilen rotalar Sanoodi sitesinden görüntülenebilir.



Dikkat edilmesi gereken bir nokta da yeni yaratılan rotaya verilecek isim. Türkçe karakter kullanmaktan kaçının. Kullandığım 1.1.1 sürümde yaşadığım bazı sorunların Türkçe karakterlerle ilgili olduğunu düşünüyorum. SMap'in "Show Routes" kısmı hiç açılmıyordu, hata mesajı falan da vermiyordu. Böyle bir durumda hafıza kartıma kurduğum SMap'in /Sanoodi adlı klasöründeki SMap.db.e32dbm dosyasını silip, SMap'in bir sonraki açılısında bu dosyanın yeniden yaratılmasını sağlyarak tüm ayarları sıfırladım. Ancak bu, upload veya export edilmemiş rotaların da kaybolması demek. Bunun yerine ben bu dosyayı bir şekilde (!) açıp, içinden GPS verilerini elle çıkartıp daha sonra da tüm ayarları sıfırlamayı seçtim. Kesinlikle kolay bir yol değildi :)

Bundan sonraki adımda sizin rotanız da Google Maps veya benzer bir altyapı üzerinde işaretlenecek. Sizinle aynı hobiye sahip kişiler sizin rotalarınızı görerek iletişime geçmek isteyebilir, ya da siz böyle bir girişimde bulunabilirsiniz.

Eğer rotalarınızı Sanoodi.com'un üzerinde yayınlamayı değil de sadece kaydettiğiniz GPS verilerini kullanmayı düşünüyorsanız cep telefonunuz üzerinde yarattığınız kullanıcının web sitesinde yarattığınız kullanıcı adı ve şifre ile eşleşmesine gerek yok. Kaydettiğiniz verileri upload etme niyetiniz olmadığı sürece offline çalışarak, rotanızı popüler formatlara (GPX ve KML) export edip daha sonra bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Sonrası size kalmış.

Bütün bunların ücretsiz olduğunu söylersek bu iş daha da çekici olur herhalde.

NOT: Benzer bir işi Google Maps ile de yapabilirsiniz. Eğer elinizde GPS veriniz varsa (ki bunu da SMap ile kaydedebilirsiniz) veya rotanızı elle çizmek istiyorsanız Google Maps'te oturum açıp Haritalarım'a tıklamanız yeterli.
Tur öncesi bir planlama yapmak içinse www.mapmyfitness.com sitesi çok faydalı bir site.

Hiç yorum yok: