28.04.2010

McAfee SuperDAT dosyalarının boyutu küçüldü

McAfee'nin antivirüs yazılımları, günlük olarak yeni çıkan virüs tanımlarını yaklaşık olarak 200 KB civarında olan *.gem dosyaları ile yüklerler. Eğer son 35 güncellemeyi kaçırdıysanız bu tip 35+ günlük *.gem dosyasını indirmek yerine SuperDAT olarak bilinen toplu güncelleme dosyasını indirmeniz gerekir (ya da avvdat-xxxx.zip dosyasını). SuperDAT dosyası da son zamanlarda oldukça yüksek boyutlara ulaşmıştı ( >120 MB).

Yeni rastladığım bir habere göre McAfee, artık V1 olarak nitelendirdiği ürün grubu için güncelleme yayınlamayı durdurmuş. Virusscan Enterprise v8.0 ve öncesini de kapsayan bu ürün grubu için artık güncelleme yayınlanmayacak. Bunun sonucunda da artık SuperDAT dosyaları V1 güncellemelerini içermeyeceğinden daha küçük olabilecekler.

Bu durumu bugün SuperDAT'ı indirirken farkettim. Boyutu 64 MB civarındaydı. En son indirdiğim dosyanın 120 MB civarında olduğunu hatırladığımdan küçülmesine sevindim.

McAfee Community Forum'daki bir mesajda görüş bildiren "bir bilen" ise, McAfee'nin SuperDAT'ların boyutunu daha da küçültmek için çalışmalar yaptığını, ama her gün çıkan çok sayıdaki yeni tehditin bu konuyu zorlaştırdını söylemiş. Ayrıca virüs başına ayrılan tanım bilgisini küçültmenin bir yan etkisinin de yanlış alarmları artırmak olduğundan bahsedilmiş (bkz. McAfee Hayatının Hatasını Yaptı). Ama böyle bir hedef konduysa bu bir şekilde olur sanıyorum. 100 MB'ın üzerinde SuperDAT boyutundan sıkılmış biri olarak bu konunun bir süredir takipçisiydim, şimdi bu haberleri alınca bir miktar rahatladım.

Bu arada sdat'lara (SuperDAT) ek olarak bir de xdat dosyasımız var artık. McAfee'nin FTP sunusunda rastladığım xdat dosyası, sadece antivirüs güncellemelerini içerecek. Bazı durumlarda sdat dosyaları virüs tanım dosyalarının yanı sıra tarama motoru (scan engine) güncellemelerini de içerebiliyor.

Hiç yorum yok: