15.07.2009

Samsung 40b653 LCD TV

Plasma, LCD, LED derken kısa sürede televizyon piyasası çok çeşitlendi. Plasma televizyonların parlaklığıydı, LCD'nin ömrüydü derken bir de LED TV'ler çıkınca karar vermek iyice zorlaşmıştı. Mütevazi bir LCD alma düşüncesiyle çıktığım yolu, 40" lik internet bağlantılı ve media player özelliği olan bir FullHD televizyonla sonlandırdım. Şimdiye kadar gayet memnun kaldığım yeni nesil Samsung televizyon hakkında birkaç şey yazmak istedim.
Öncelikle bu ürün yeni nesil "B" serisi bir LCD televizyon. Kontrast oranları A serisine göre daha yüksek. Bu yüksekliği 10,000'in katları şekilde belirtmekten vazgeçmiş, Samsung. Bunun yerine "High Contrast", "Ultra High Contrast" ve "Mega Contrast"ı kullanıyor. Yeni nesil ürünler, A serisine göre daha üstün. Ama fiyatları A serisne göre çok yüksek değil.

Hemen tüm televizyonlarda bir veya daha fazla USB girişi var. JPEG ve MP3 dosyalarını tanıyabiliyorlar. 600 ve üstü ürünlerde ise media player özelliği de var. Üstelik çok gelişmiş bir media player bu. Sadece Divx ve Xvid oynatmakla kalmıyor mkv, mp4 ve wmv dosyalarını da oynatabiliyor. Hem USB flash diskleri, hem de USB sabit diskleri okuyabilen bu modelin FAT dosya sisteminin yanında NTFS desteği de var. Ancak exFAT ve diğer dosya sistemlerini tanımadı. Tüm format desteği aşağıdaki tablodan görülebilir.


DLNA özelliği ile bilgisayarınızın diskindeki filmelere doğrudan erişim sağlıyor. Onları önce bir USB belleğe/diske alıp sonra televizyona takmaya gerek yok. Hatta harici bir kablosuz adaptör ile evdeki kablosuz ağa da bağlanabildiği söyleniyor ama bu adaptörü henüz piyasada göremedim.

Dahası üzerinde DVB-T ve DVB-C tuneri var. Bu ne demek? Hem sayısal karasal yayın, hem de sayısal kablolu yayınlar için bir set üstü kutuya ihtiyacınız yok.

B620 ve B650 serisi arasında kararsız kalanlar için ufak bir fark daha: Samsung yetkili satıcıları iki serinin aynı LCD paneli kullandığını söylüyor. Ama 650 serisinin ekranı daha parlak. Bu daha fazla istenmeyen yansıma demek. Ama renkler de daha canlı. Normalde iki ayrı odada duran televizyonun arasındaki farkı ayırt etmek zor. Ama mağazada yan yana görünce fark ortaya çıkıyor.

Bunların yanında bir de güzel kumandası var. Kumandanın tuş aydınlatması var. Gece karanlıkta çok faydalı oluyor. Aydınlatmayı açık unutunca bir süre sonra kendiliğinden kapanıyor.

Televizyonda tek tuner var. Tüm yayınların artık harici bir "kutu" üzerinden alınmaya başlandığı bu dönemde ikinci bir tuner'in israf olduğunu düşünmüşler. Ama iki farklı kaynak arasında PIP yapabilirsiniz.

İnternet bağlantısı var demiştim. O konuyu da biraz açayım. Televizyonu bir bilgisayar gibi kullanıp her internet sayfasını ziyaret etmek gibi bir durum yok. Ancak Samsung'un ve diğer üreticilerin geliştirdikleri ufak yazılım parçalarını download ederek internet üzerinden hava durumu, son haberler, piyasa bilgileri gibi online verilere erişmek mümkün. Ayrıca Twitter, Flicker ve Youtube eklentileri ile bir kısım internet ihtiyacınızı televizyonunuzdan karşılayabilirsiniz. Youtube ve Yahoo Video eklentileri, internet ortamında var olan videoları televizyonunuzdan izlemek için özellikle çok kullanışlı.

Ben teknoloji mağazalarında gezerken önce 40B651'i beğenmiştim. Ama Samsung bayii, bu ürünün yerine 40B653'ü temin edebileceğini söyledi. Öğrendiğime göre 651 sadece teknoloji marketlerine veriliyor, 653 ise Samsung bayilerine. Daha sonraki şartlar bir 653 almama sebep oldu.

Ürünle ilgili bir eksik nokta hiçbir şekilde ulaşılamayan ayrıntılı bir kullanım kılavuzu. Kutusundan 512 MB'lık bir USB bellek çıkıyor. Bunu taktığınızda size bol resimli bir tanıtım çıkıyor. Ama ayrıntılı ayarları açıklayan ne basılı ne de elektronik bir döküman yok.

Bu ürünün ayrıca content library falan gibi pratikte pek fazla kullanışlı olmayan bir özelliği daha var ama o konuda çok fazla şey söylemeye gerek sanıyorum.

Hiç yorum yok: