26.02.2009

Interpid ve Virtualbox Guest Additions

Virtualbox'ta Ubuntu 8.10'a guest additions yükledikten sonra herşey beklediğiniz gibi çalışmayabilir. Yükleme sonrasında sistemi tekrar başlattığınızda düşük bir çözünürlükle başlayabilir, dahası çözünürlüğü yükseltemeyebilirsiniz. Böyle bir durumda yapılacak birkaç şey var.

Öncelikle guest additions'ı doğru olarak yüklediğinizden emin olun. Virtualbox penceresinin Devices menüsünden "Install Guest Additions..." komutunu verin. Misafir Ubuntu kurulumu içinde VBOXADDITIONS ile başlayan bir CD'nin mount edildiğini, masaüstündeki simgeden görebilirsiniz. Daha sonra bir terminal penceresi açarak

sudo /media/cdrom/VBoxLinuxAdditions.run
Komutunu vererek kurulma başlayın. Kurulumun tamamlandığını gördükten sonra misafir Ubuntu kurulumunu tekrar başlatın. Eğer yukarıda söylediğim gibi çözünürlük probleminiz olursa şu adımları uygulayabilirsiniz.

  1. xorg.conf dosyasına ubuntu grafik sürücüsünü elle ekleyin. Bunu yapmak için ctrl+F2'ye basarak çalıştır penceresini açın ve gksu gedit /etc/X11/xorg.conf yazarak Enter'a basın.
  2. "Device" bölümünü bularak aşağıda görülen bölümü

    Section "Device"
    Identifier "Configured Video Device"
    EndSection
    
    şu şekilde değilştirin

    Section "Device"
    Identifier "Configured Video Device"
    Driver  "vboxvideo"
    EndSection
    
    Bu şekilde Virtualbox grafik sürücüsünü etkinleştirmiş oldunuz. Bu şekilde yüksek bir çözünürlük göremeyebilirsiniz. Çözünürlüğü yükseltmek içinse şu bölümü bularak onu

    Section "Screen"
    Identifier "Default Screen"
    Monitor  "Configured Monitor"
    Device  "Configured Video Device"
    EndSection
    
    şu satırlarla değiştirin

    Section "Screen"
    Identifier  "Default Screen"
    Device   "VirtualBox graphics card"
    Monitor   "Generic Monitor"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Depth  24
    Modes  "1024x768"
    EndSubSection
    EndSection
    
    Modes satırında tırnak içinde yazdığınız yere "1024x768" dışında başka çözünürlükler de yazabilirsiniz; örneğin "1280x1024" gibi. Normalde buraya birkaç çözünürlük değerini virgülle ayrılmış olarak yazabilmemiz gerekir. Ancak Virtualbox altında bunu yapamıyoruz. (/var/log/Xorg.0.log dosyasına düşen hata mesajlarına göre) Bunun için buraya tek çözünülük değeri yazabiliyoruz.

  3. Bundan sonra isterseniz ctrl+alt+backspace ile GDM'i tekrar başlatın ya da Ubuntu'nuzu tekrar başlatmayı deneyin. Herşey yolunda olmalı. Değilse /var/log/Xorg.0.log dosyasını inceleyerek hatayı bulabilirsiniz.
  4. Bunun dışında mouse integration problemi de sık yaşadığım sorunlar arasında. Bu konuda yine /etc/X11/xorg.conf dosyasına şu satırlar eklenebilir

    Section “InputDevice”
    Identifier “Configured Mouse”
    Driver “vboxmouse”
    Option “CorePointer”
    EndSection

  5. Bu da çözüm olmazsa Virtualbox Guest Additions'ı bir kez daha yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: