27.02.2009

exFAT dosya sistemi

USB belleklerin boyutları arttıkça sorun da büyüyordu. Belleklerin boyutları Gigabyte'larla ifade edilmeye başladığından beri, ayırma birimlerinin (allocation unit) boyutları da giderek artmaktaydı. Bunun sonucunda ortalama kayıp alan da artıyordu. Dahası giderek artan dosya boyutları da artık 4 GB'lık dosya sınırını zorlamaya başlamıştı. 16 GB'lık bir belleğe 4 GB'tan biraz daha büyük bir mkv dosyasını kopyalayamayınca, durum benim için de önemli bir sorun haline geldi.

NTFS veya ext3 gibi dosya sistemlerini USB belleklerde kullanmayı bir alternatif olarak düşünebilirdim. Ancak bu dosya sistemlerindeki journaling özelliği, sabit bir erişim ömrü olan bu cihazlar için hiç önerilmiyordu.

Windows Vista ile birlikte geleceği söylenen exFAT adındaki yeni dosya sistemini duymuştum. Denemeye karar verdim. İnternette yayınlanan bazı test sonuçlarına göre exFAT'in performansı diğer dosya sistemlerine kıyasla gayet başarılı. Ama bir sorun var, o da exFAT'ın sadece Vista'da aslen tanınıyor olması. Windows XP için yayınlanan bir yama (KB955704) sayesinde XP de exFAT dosya sistemini tanıyabiliyor. Ama henüz Linux için çok erken. Read-only erişim için bir çekirdek yamasından bahsediliyor. Ama yazma desteği ile ilgili bir şey bulamadım. Ubuntuforum'da kullanıcılar NTFS için yaşananların exFAT için yaşanmamasını umuyorlar. Zira ntfs-3g'nin olgunlaşması uzun bir süre almıştı. Şimdi heyecanla linux için exFAT desteğini bekliyorum.

26.10.2011 güncelleme: Henüz beta aşamasında olan bir proje ile readonly exfat desteği mümkün gibi.

Hiç yorum yok: