11.04.2011

VMware Player ve 3D hızlandırma

Daha önceVirtualbox'da bu konuyu incelemiştim. Şimdi sıra VMware'de.

VMware, bir süre önce ürün gamına VMware Player'i ekleyerek güzel bir iş yapmıştı. Bu sayede VMware Workstation gibi lisanslı yazılımlarla yaratılan sanal makinelerin, bu lisansa sahip olmayan ev sahibi makinelerde de çalıştırılması mümkün olmuştu. Ama VMware Player yeni bir makine oluşturamıyordu. Şimdi bu sorun da ortadan kalktı. Artık VMware Player ile yeni sanal makineler yaratıp çalıştırabiliyoruz. Bu niye önemli? VMware Player ücretsiz!

Sanal makinelerde 3D hızlandırma olayını bir de VMware Player'da denemek istedim. VMware'in bu konuda biraz daha başarılı olduğunu hep duyuyordum. Ama bir süre önce masaüstü sistemlerde Virtualbox kullanmaya başladığımdan VMware ile uzak düşmüştüm.

VMware Player'i kurduktan sonra hemen bir Windows XP sanal makine oluşturdum. Ancak "Play virtual machine"e tıklar tıklamaz bilgisayarım kendini tekrar başlattı. Bunu kaç kere ve nasıl denersem deneyeyim hep aynı şey oldu. Uzun uğraşlar sonucunda bunun sebebinin bir süre önce bilgisayarımın anakartını değiştirmek olduğunu anladım. İşletim sistemi kurulumumu, BIOS'daki VT-x ayarı etkinken yapmıştım. Ancak anakartım arızalandığı için garanti kapsamında değiştirilmişti ve yeni gelen anakartın VT-x ayarlarını hiç kontrol etmemiştim. Varsayılan olarak bu özellik etkin gelmiyordu. Etkinleştirdiğimde bu sorunu aşmış oldum.

Sanal Windows XP'yi kurduktan sonra VMware Tools'u da kurmak istedim. Ama VMware Player ile VMware Tools gelmiyordu. Kurmak isteyenler için VMware Player bunu kendisi anında internetten download edebiliyordu. Ama işyeri ağımızda bunu otomatik olarak bir türlü download edemedi.


Bunun üzerine neler yapılabileceğine bir baktım ve aynı sorunu yaşayan bazı kişilerin VMware Workstation'ı download ettiklerini, ve içinden VMware Tools'u çıkardıklarını gördüm. Aynı yoldan giderek VMware Tools'un Windows ve Linux için sürümlerini bu paketten çıkarttım. Aynı sorunu yaşayanlar için kolaylık olsun diye buraya koyuyorum:

vmware-tools-linux-7.1.4-385536.7z (Rapidshare, 101 MB)
vmware-tools-windows-7.1.4-385536.7z (Rapidshare, 32 MB)

Bu sorunu da hallettikten sonra DirectX diagnostic programını denemeye koyuldum. Önce DirectDraw testlerini yaptım. İlk testin sonucu aşağıdaki gibi başarılıydı.


Daha sonra Direct3D testlerine geçtim. Ancak Direct3D 7 yüzeyleri için kübün yüzeyleri bembeyazdı. Bu testi daha sonra birkaç kez tekrarlamama rağmen sonuç değişmedi. Ama başka bir bilgisayarda bunu çalıştırdığımı hatırlıyorum.


Direc3D 8 ve 9 yüzeyleri için sonuçlar aşağıdaki gibi başarılıydı.



VMware sonuçta daha başarılıydı. VMware Tools'un 3D desteğini etkinleştirebilmek için güvenli kipte açmaya falan da gerek kalmıyor. 3D desteği, Virtualbox'a göre daha fazla FPS sağlıyor. Virtualbox, ekran kartı belleğini seçme şansı veriyor. 8 MB ile 128 MB arasında bir değer seçebiliyoruz. VMware böyle bir seçim sunmuyor. Ama 3D desteği etkinleştirilmiş bir sanal makinede ekran belleği 128 MB'tı.


Hiç yorum yok: