30.07.2010

Symbian telefonda müzik kütüphanesinin bozulması sorunu

Nokia N79 telefonumun tüm özelliklerini çok seviyorum. En kısa ifadeyle "yok" yok. Ama bir süredir müzik kütüphanesinde (library) var olmayan bir albüm adına rastlıyordum. Silmeye çalıştığımda da hata verip çıkıyordu. Çözümü nasıl bulacağımı bilemeden yaptığım bir Google aramasında şu sayfayı buldum. ID3 tagları vs. ile çok uğraşınca böyle hataların olabileceğinden bahsetmiş ve çözüm olarak kütüphane veritabanı dosyasının silinmesini önermiş; bir sonraki açılışta müzikçalar nasıl olsa kütüphane veritabanını tekrar yaratacak düşüncesiyle.

Bunu yapmak için uyguladığım adımlar şöyle:
  1. Telefonu USB ile bilgisayara "depolama" kipinde bağladım. Bunun yerine kartı telefondan çıkartıp bir kart okuyucu ile de verilere erişebilirdim.
  2. Ardından bilgisayarımda bellek kartına atanan sürücüya giderek (örneğin benim bilgisayarımda bu F: sürücüsüydü) F:\Private klasörünün altında şu dosyaları aratarak bulduklarımı sildim.

    • [101ffc31]mpxv2_5.db
    • [101ffc31]pcv6_1.db
    • [102830AB]thumbnail_v2.db
    • harvesterdbv9_5.dat

    Ama bende [101ffc31]mpxv2_5.db yerine [101ffc31]mpxv2_2.db gibi ufak bir farklılık vardı ve [102830AB]thumbnail_v2.db yoktu. Zaten thumbnail'lerle bir işim yok.
  3. Bu işlemden sonra USB bağlantısını arkadaşça sonlandırdım ve kabloyu söktükten sonra tekrar müzikçaları başlattım. İlk seferde sordu ama sormazsa da müzik kütüphanesini güncellemeyi seçecektim. Bu işlem bittikten sonra o başıboş albüm isimleri falan kaybolmuştu.
Buna alternatif olarak hafıza kartını formatlamayı (eğer kütüphanedeki referans hafıza kartınaysa tabi) da seçebilirsiniz. Ama bu elbette daha fazla iş demek (içindeki verilerin yedeklenmesi gibi).

Temalar da benzer bir sorunla karşılaşanlar ise http://www.megaleecher.net/Fix_Corrupted_Nokia_Themes sayfasında yazdığı gibi  \private\10207114\import  klasörü altındaki temaları silmeyi deneyebilir

Hiç yorum yok: