19.03.2010

Pardus'ta grafik arayüzün başlayamaması

Birçok Pardus kurulumunda bir güncellemenin ardından ilk yeniden başlatma girişiminden sonra başıma gelir bu. Grafik arayüz başlatılamaz, siyah ekranda kullanıcı adı sorar. Yetkili kullanıcı ile giriş yapar, startx ile X'i başlatmayı denerim. Ama ekranda
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module!
ve/veya
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
hatası belirir ve kolay kolay da gitmez. Hatanın ayrıntısını /var/log/Xorg.0.log dosyasında da görebiliriz. Grafik arayüze dönmek için /etc/X11 klasörünün altındaki xorg.conf dosyasının adını değiştirip örneğin xorg.conf-sorunlu yapıp, daha önce otomatik olarak yedeklenmiş xorg.conf-backup gibi adlandırılmış dosyayı bunun yerine koyarım. Genelde bu çözüm olur. Sonrasında startx ile X başlar, ama grafik kartının üretici tarafından geliştirilen kapalı kodlu sürücüleri devre dışı kalır, beni açık kodlu sürücülerle başbaşa bırakır. Bir oyun fanatiği olarak bununla yetinmek istemeyince de insanın canı sıkılır, saatler bilgisayar karşısında geçer.
Nihayet bugün, yine aynı olayın yaşanmasının ardından önemli bir sonuca ulaştım. Bu hata, aslında ekran kartı sürücülerimin mevcut çekirdeğimle uyumsuz olmasından kaynaklanıyormuş. Ekran kartımın üretici firması tarafından piyasaya sürülen kapalı kodlu sürücüleri belli bir çekirdek sürümü için yayınlanıyormuş. Elbetteki ben eğer o çekirdek sürümünü kullanmıyorsam bu, X'in başlmamamasının pekala sebebi olabiliyormuş. Bunu ben demiyorum; X'in sitesi söylüyor:

Q: My X server fails to start, and my Xorg log file contains the error: "(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module!"
A: Nothing will work if the NVIDIA kernel module doesn't function properly. If you see anything in the X log file like "(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module!" then there is most likely a problem with the NVIDIA kernel module. First, you should verify that if you installed from rpm that the rpm was built specifically for the kernel you are using. ...
Pardus depolarındaki en son çekirdek sürümünü yükleyip kullanmaya başladıktan sonra (elbetteki ekran kartımın sürücülerinin de en yeni sürüm yapıp) sorun çözüldü.

Hiç yorum yok: