11.01.2022

Fedora'yı yükseltmek

Fedora her yıl 2 kez yeni sürüm çıkartıyor. Birisi Nisan gibi yılın ilk yarısında, ikincisi de Ekim gibi yılın ikinci yarısında. Ocak 2022 itibariyle güncel sürüm 35. Nisan gibi 36'nın çıkması bekleniyor.

Tümü komut satırından gerçekleşecek bir yükseltme için öncelikle mevcut paketlerimi güncel sürümlerine yükseltmem öneriliyor:

$ sudo dnf update --refresh

Bu adımda yeni çekirdek kurulumu yapıldıysa sistemi bir kez yeniden başlatmak gerek. Yeniden başlatmaya gerek olup olmadığını kontrol etmek için dnf-utils paketini yüklenmesiyle gelen needs-restarting kullanılabilir:

$ sudo needs-restarting -r

Daha önce kurulmadıysa bir sonraki adımda sistem yükseltmesi için ihtiyaç duyulan dnf eklentisini kurmam gerek:

$ sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade

Şu anda amacımız sürüm 36'ya yükseltmek olduğu için aşağıda releasever=36 yazacağız ama daha sonraki yükseltmelerde bu daha yeni sürümler de olabilir. Fedora, resmi olarak tek seferde en fazla 2 sürüm yükseltmeyi destekliyor. Yani sürüm 34 kullanıyorsak doğrudan --releasever=36 yazabiliriz.

$ sudo dnf system-upgrade download --refresh --releasever=36

Buradaki --refresh parametresinin amacı, en son update yaptıktan sonra depolara bir kez daha bakıp yeni güncellenmiş paket var mı yok mu, kontrol etmek. Bu komut duruma göre 1 GB'tan daha fazla verinin indirilmesini gerektireceği için uzun sürecektir. İndirme sırasında, yeni yüklenmekte olan sürüme ait deponun GPG anahtarını doğrulamanız istenecek. GPG Fedora yüklemesini yaptığımız DVD/USB imajı Fedora'nın sitesinden indirildiyse ve çok büyük bir kumpasın içinde değilsek bu zaten doğru anahtar olacaktır ama yine de bir kontrol etmek için https://getfedora.org/security/ adresine girip bakabilir, yeni sürüme ait anahtarı ekranda yazan ile karşılaştırabiliriz. Benzer şekilde rpmfusion deposu kuruluysa bu depoların da (free ve non-free) GPG anahtlarını https://rpmfusion.org/keys adresinden doğrulayabiliriz.

İndirme tamamlandıktan sonra ekranda bir sonraki adımda çalıştırılması gereken adımlar yazacak:

$ sudo dnf system-upgrade reboot

Bu adımda az önce indirilen paketlerin tümünün kurulması gerçekleşecek. Fedora eğer grub menüsünde ilk sırada değilse başında durup açılmasını sağlamak ya da belki grub'da geçici bir süre varsayılan yapmak gerekebilir. Tüm kurumlum işlemleri tamamlandıktan sonra, hiç ciddi bir sorunla karşılaşmadım, umuyorum ki normal açılacak. Sonra kısa bir temizlik yapmak iyi olabilir:

$ sudo dnf system-upgrade clean

$ sudo dnf clean packages


Hiç yorum yok: