1.12.2018

Linux'ta çok yavaş açılış

Yeni kurulum yaptığım bir bilgisayardaki Fedora'nın çok yavaş açılışını incelemek için plymouth ekranında escape'e bastığımda şöyle bir satırda uzun süre beklediğini farkettim:

A startup job is running for dev-disk-by\....
Sorun nerden kaynaklanıyor diye aradığımda bu sorunun /etc/fstab'da yer alan ve UUID'si güncel olmayan bir disk bölümü ile ilgili olabileceğini okudum. Gerçekten de karşılaştırdığımda swap bölümü için UUID'nin güncel olmadığını gördüm.

$ sudo blkid /dev/sdaX
ile güncel UUID'yi öğrendim. Sonra da /etc/fstab'a girerek burayı güncelledim. Kendimden emin bir şekilde tekrar başlattığımda hatanın aynı yerde durduğunu farkettim. 90 saniye kadar bu işlemin hata vermesini bekiyordu. Daha başka nerde sorun olabilir diye düşünürken /boot/grub/grub.cfg dosyasında resume alanın da aynı UUID'yi içerdiğini gördüm. Bunu değiştirmek için /etc/default/grub dosyasına baktığımda GRUB_CMDLINE_LINUX bölümünde yine aynı UUID'nin olduğunu gördüm. Son olarak bu dosyayı da güncelledim ve sorun yine olduğu gibi duruyordu.

Sonra hatırladım ki, swap bölümünün UUID'sinin değişmesine sebep olan, dual boot archlinux kurulumumdu ve grub'ı arch yönetiyordu. Bunun için arch'ı açtım. Bu kurulumda /etc/fstab ile ilgili bir sorun yoktu. Aslında /etc/default/grub dosyasında da sorunlu UUID'nin izine rastlamadım. Sadece
$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
ile grub'ı güncellemem yeterli oldu.

Hiç yorum yok: