26.01.2018

Reklam engelleme kuralları

Reklamlar, aslında web'deki ücretsiz içeriğin çarklarını döndüren itici güç. Bu sebeple sade bir reklamın kimseye zararı dokunmaz. Ama internetteki egemen güçlerin ellerindeki çok değerli ve hasass verileri reklam amaçlı kullanmalarının ardından ortada bir dengesizlik oluştu. Hiç farketmeden bizi bizden daha iyi tanıyan internetin "büyük abileri" tarayıcımızın kenarında bizim geçen sene aldığımız ayakkabının benzeri ayakkabı reklamlarını döndürmeye, başka bir sitede sepete eklediğimiz ama henüz satın almasını tamamlamadığımız başka ürünlerin hatırlatmalarını göstermeye başladı. Bu aslında, reklam veren ile hedef kitle arasındaki dengenin bozulduğuna dair bir işaret, sanal dünyanın dönüm noktalarından birisiydi.

Derken reklam engelleyici eklentiler popüler olmaya başladı. Bir haber sitesine girdiğimizde ilgilendiğimiz haberden önce internet operatörümüzün gözümüze soka soka tam sayfa verdiği ilanı en az 10 saniye görmek zorunda bırakılmamız, tatil ve otel bilgileri sunan web sitesinin günde 50 kere görmek zorunda kaldığımız aynı reklamı bizi bu eklentileri kurmaya itti. Sonuçta da şu anda basit bir blog'a bile girsek blog sahibi "bu sayfayı döndürebilmem için reklam almam gerekiyor, lütfen reklam engelleyicinizi kapatır mısınız" türünde mesajlar görüntülemeye başladı.

Ben bu noktada kullanıcıların haklı olduğunu düşünüyorum. Bizi kukla gibi kullanarak ürettikleri her ürünü satabileceklerini düşünerek ilk kurşunu tüketicinin karşısında yer alan konsorsiyum sıktı. Bu durumda tüketicinin de kendini korumaya hakkı var.

Gelelim işin teknik tarafında. Uzun yıllardır AdBlockPlus (ABP) kullandım. Ama git gide surf yapmanın zorlaştığını düşündüğüm bir anda farkettim ki aslında internette gezinmemi zorlaştıran o masum eklentiymiş. Aşırı işlemci ve bellek tüketen bu illetten kurtuldum. Şu anda uBlock Origin kullanıyorum.

Temelde kurallar aynı. ABP veya uBlock için oluşturulmuş genel listeler var. Ama ben daha çok özel birkaç kural yazmak ile ilgileniyorum. Bu konuyla ilgili aşağıdaki tabloyu hazırladım.


KuralEngelleyeceğiEngellenmeyecek
reklamiçinde reklam geçen tüm adresler
swf|http://www.adres.com/reklam.swfhttp://adres.com/swf/icerik.htm
||adres.comhttp://adres.com, https://adres.com, http://tr.adres.com
||adres.com^htttp://adres.com, https://www.adres.com:8080http://adres.com.tr
##.reklam<div class="reklam">, <p class="reklam">
###reklam<div id="reklam">, <table id="reklam">
##reklam<reklam>
##table[width="80%"]<table width="80%"><table>
~https://adres.com/reklam
https://adres.com/reklam
##div[title^="rek"]<div title="reklam">, <div title="reklamlar"><div title="renkli">
##div[title$="lam"]<div title="reklam">, <div title="toplam"><div title="reklamlar">
/^https?://192.168.1.*/192.168.1.0/24 IP bloğu [bkz reddit]
192.168.2.0/24

Ek 2022-07-04:

Bütün bu kurallara ek olarak, kuralın başındaki @@ operatörü, engellemeyi kaldırır. Örneğin

||adres.com

ile adres.com alan adındaki tüm içeriği engellemişken

@@||adres.com/script

sadece adres.com/script'i engellemeden hariç tutar.

Hiç yorum yok: