27.03.2013

WSUS download hızını sınırlama

Yerel ağımızdaki WSUS (Windows Server Update Services) sunucumu tekrar kurmam gerekti. Bu da yüklü tüm güncellemeleri Microsoft sunucularından tekrar indirmek demekti. Bu durumda WSUS sunucu, internet bağlantımızın tamamını kullanarak, hatta tam anlamıyla "sömürerek" download'larını tamamlamak için fazla mesai yaptı. E bu durumda internete bağlanmaya çalışan herkes inanılmaz bir yavaşlıktan şikayet etmeye başladı. WSUS'un download'lar için kullandığı bantgenişliğine bir üst sınır getmenin mümkün olup olmadığını araştırırken buldum ki BITS'i (Background Intelligent Transfer Service) kullanarak bunu yapabilirim. Peki hiçbir ayar arayüzünü bilmediğim BITS'i nereden yapılandıracağım? Group Policy!

Kendisi de etki alanımızın bir üyesi olan WSUS sunucunun üzerindeki Group Policy Object Editor ile nedense gerekli policy ayarlarına ulaşamadım. Ben de kendi bilgisayarımı kullanarak mmc.exe'yi çalıştırdım, ona Group Policy Object Editor snap-in'ini ekleyerek uzak sunucuyu yapılandıracak şekilde ayarlamayı denediğimde ise gerekli ayarlara uzaktan erişmeyi başardım.


Yapılması gereken

Computer Configuration>Administrative Templates>Network>Background Intelligent Transfer Service

altındaki "Limit the maximum network bandwidth for BITS background transfers" değerini çift tıklayarak açılan pencereye aşağıdaki gibi ayarlarlamak.


Burada ben sabah 08:00 ile akşam 18:00 arasında 400 Kbps hızında download yapmasını, geri kalan zamanlarda da 1000 Kbps hızında download yapmasını söylemiş oldum. Eğer "Use all availabile unused bandwidth" checkbox'ını işaretlerseniz bu saatler dışında tüm kullanılabilir bağlantı hızını kullanmayı seçmiş olursunuz. Bu değeri "Disabled" yaparsanız veya "Not Configured" olarak bırakırsanız BITS her zaman mümkün olan en yüksek hızda download yapmaya çalışacaktır.

Hiç yorum yok: