11.10.2011

Bir bozuk flash disk olayı

Gördüğüm kadarıyla bilgisayar kullanıcılarının bir çoğu, USB disklerle işleri bittiğinde, diski yuvadan çıkarmadan önce güvenli kaldırma sürecini izlemiyor. Bu süreci izlememiş ve başına büyük bir dert açılmış birisi olarak ben derim ki, mutlaka izleyin!

USB diskleri (flash veya sabit disk) USB portuna bağladığınızda bilgisayarınız, USB diske enerjiyi USB portu aracılığıyla sağlar. USB portunun 1. ve 4. pinleri aracılığıyla 5 VDC beslemesi alır. USB disk ile yaptığınız tüm okuma/yazma işlemleri bittiğinde bile bu pinlerde gerilim vardır. Eğer güvenli kaldırma yapmadan diskinizi yuvadan ayırırsanız, her zaman olmaz ama, diskinizde bir hasar oluşabilir. Benim başıma gelen fiziksel bir hasardı. Diskin içindekilere hiç ulaşamadım. Ama bazı durumlarda oluşabilecek yazılımsal hatalara karşı birşeyler yapmak mümkün.

Örneğin birkaç gün önce elime geçen USB flash diski Windows tanımıyordu. Formatlanmamış bir disk olarak görüyordu. Ubuntu'ya diski taktığımda Ubuntu da diskin içindekileri göremedi. Gparted ile diski incelediğimde gördüğüm ekran şöyleydi:


Söylenen, diskin bir dosya sistemi hatasına sahip olduğu. Bu iş için biçilmiş kaftan olan testdisk Ubuntu'da yüklüydü. Yüklü değilse
sudo apt-get update
sudo apt-get install testdisk
ile önce depoları güncelleştirerek ardından testdisk'i yükleyebilirdim.

Testdisk ile ilk taramamda (deeper search) aşağıdaki sonucu aldım.



Görüldüğü gibi diskin iki parametresi ile ilgili hata söz konusu. Bunları düzeltmek için Geometry kısmına girerek Heads'i 244 değil 255, Sectors'ü de 62 değil 63 olarak değiştirdim.

Bundan sonra diski Windows bir bilgisayara taktığımda içindekilere ulaştım. Ancak bir de Windows'da disk taraması yapmak istedim. Windows disk taraması diskte bir sürü (tam olarak 48) "Bad links in lost chain at cluster xxxx corrected" şeklinde hata buldu. Etkilenen verileri diskte "Found" adındaki klasörün içine kopyaladı. Bu aslında hiç iyi birşey değil.

Acaba Sectors'ü değiştirmese miydim?

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Benim hafıza kartında da aynı şey oldu. Hafıza kartını farklı zamanlarda iki kez açamadım. Fotoğrafları Photorec ile kurtarmıştım hatta Windows'ta. Yüzlerce fotoğraf çekip de fotoğraflara ulaşamamanın korkusu da başka gerçekten. :)

Kartı makinede formatlayıp üzerinde durmamıştım. Daha sonra kart okuyucuyu direkt çektiğimden böyle olduğunu geldi aklıma. Şu an sorunsuz çalışıyor. Kaldır dedikten sonra çıkartıyorum artık.

Metin dedi ki...

Hızlı yorum için teşekkürler. Photorec ve testdisk gerçekten çok faydalı yazılımlar.