19.10.2010

Kopyala ama üzerine yazma!

İki harici diskim var. Birinci diskte film arşivim var. Büyük boyutlu dosyalardan oluşun yüzlerce gigabyte büyüklüğünde bir klasör. Bu klasörün kopyasını ikinci diske almak istiyorum. Grafik arayüzle kopyala/yapıştır yaparken bir sebepten işlem yarım kalıyor. Yarım kalma teknik bir sorun sebebiyle olmuyor. İkinci diskte var olan dosyaların hepsi sağlam. Ama birinci diskte olup da ikinci diske kopyalanamamış birçok klasör ve dosya var. İşleme grafik arayüzü kullanarak tekrar baştan başlamak istemiyorum çünkü bu şekilde başarılı bir şekilde kopyalanmış dosyaların üzerine yazarak zaman kaybetmek istemiyorum. Bunu Windows'ta nasıl yaparız?

Komut satırından, xcopy komutunu kullanarak. Eğer isterseniz
xcopy /?
ile komut hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

İlk bakışta komut satırı anahtarlara bakınca sanki istediğimiz şey yokmuş gibi görünüyor. Örneğin /Y anahtarı sormadan var olan dosyaların üzerine sormadan yazmak için. /-Y anahtarı ise hedefta var olan bir dosyanın üzerine kopyalarken her seferinde sor demek. Ama /N tahmin edilenden uzak olarak kopyalanan dosyaların kısa isim formatında kopyalanması için. /-N gibi bir anahtar da yok.

Amacımıza uygun şekilde bir kaynak klasörü hedef klasöre kopyalayıp, hedefte var olan dosyaların üzerine yazmamak için komutumuz şu şekilde olur:
xcopy X:\arsiv Y:\arsiv /E /D
Burada X: sürücüsü eski diskimi (kaynak), Y: sürücüsü de yeni diskimi (hedef) gösteriyor. /E anahtarı boş olanlar dahil tüm alt klasörleri kopyalamayı, /D ise hedefte var olan bir dosyayla karşılaştığında sadece kaynak dosyanın tarihi hedef dosyanın tarihinden yeniyse üzerine yazmayı istediğimizi söylüyor.

Komut satırından kopyalamanın dezavantajı ise bir ilerleme çubuğu vs. olmadığından kopyalama işleminin ne kadar süreceğini bilememek.

Hiç yorum yok: