5.09.2009

Samsung LCD TV'de DLNA özelliği ile video izlemek

Samsung 40B653 televizyonun DLNA (Digital Living Network Alliance) özelliği olduğundan daha önce bahsetmiştim. Wikipedia'ya göre DLNA; yeni nesil elektronik eğlence cihazlarının ağ üzerinden içerik paylaşmasını sağlayan bir standart. Yani modemim üzerinden aynı ağa bağlı olan televizyonumla bilgisayarım arasında bir bağlantı kurulabilir. Televizyonumdan, bilgisayarım üzerinde yarattığım bir paylaşıma erişerek oradaki resim, video ve müzik dosyalarına ulaşabilirim.



Bunu yapabilmek için televizyonla birlikte gelen Samsung PC Share Manager yazılımını Windows bir PC'ye kurmam gerek. Bu yazılım, bilgisayarımın, televizyonun erişebileceği şekilde bir paylaşım yaratmasına izin verecek.

Yazılımı kurduktan sonra ilk açılışta sunucunun (PC Share Manager'in kurulu olduğu bilgisayar) adını değiştirdim (XPSM1530).


Bu işlemden sonra videolarımın bulunduğu klasörü paylaştırdım.

Bütün bunları yaptıktan sonra televizyonumdan hala bilgisayarımı göremiyordum. Son bir adım daha vardı, o da cihaz ilkesi ayarlama:

Bu adımdan sonra televizyonumun MediaPlay bölümüne gelerek aygıtları inceledim. Ve orada XPSM1530 duruyordu.

DLNA'yi seçtikten sonra bilgisayarımdaki film listesi karşıma şu şekilde geldi:

Emin olmak için bir de aygıt özelliklerine baktım ve...

evet, DLNA! Bütün filmleri USB disklerim üzerinden bilgisayarıma bağlıyabiliyor olsam da bu özellik de güzel. Bu sayede yine televizyonumun çözebildiği codec'lerle sınırlıyım. Bilgisayarıma yükleyeceğim codec'lerin hiçbir faydası olmayacak, merak edenler varsa.

Bu arada film listesini gezerken birşey dikkatimi çekti. DLNA ile gezinirken, USB disklerde olduğu gibi klasör görünümü (Temel Görünüm) mümkün değil. Bunun yerine Başlık, Klasör ve Zaman Çizelgesi görünümleri var ama buradaki Klasör görünümü bahsettiğim ve alışık olunan klasör görünümü değil (Samsung buna Temel Görünüm demiş). Klasör görünümü ile yukarıdaki resimde görülen bir liste oluşuyor.

Son bir not: PC Share Manager yazılımı bunu kurulum sırasında yapıyor ama, size yine de Windodws Güvenlik Duvarı üzerinde bir kuralınız olduğudan emin olun. Bende aşağıdaki gibi bir kural kurulum sırasında yaratılmış ve etkinleştirilmiş (WiseLinkPro).


Ayrıca Nokia N79 ile Samsung 40B653 arasında bir DLNA bağlantısı için şu sayfaya, Samsung 40B653 ile Ubuntu Karmic arasında miniDLNA yazılımı ile DLNA bağlantısı için de şu sayfaya bakabilirsiniz.

53 yorum:

Adsız dedi ki...

selam bende de samsung 40b652 tv var ve masa üstü bil.ımı dlna özelliğini kullanarak nasıl görebilirim. bunun için bluetooth falan mı almam gerekiyor. tv.den illa da bilgisayarımı kontrol etmeme gerek yok bil.da oynayan filmleride bil.a kablosuz bağlanarak izleyebilirmiyim. codec sorunu da kalmaz diye düşünüyorum. yardımcı olursanız sevinirim. iyi günler

Metin dedi ki...

Selam. Bluetooth'a gerek yok. Gereken tek şey televizyon ile bilgisayarı aynı ağa dahil etmek. Bunun için bir switch/hub kullanmak veya varsa evdeki çok portlu ADSL/Uydunet modemini kullanmak gerek. Daha sonra yazımda anlattığım gibi PC Share Manager yazılımı ile DLNA özelliğini kullanarak televizyondan bilgisayardaki dosyalara (resim, müzik ve film) erişebilirsiniz. Kablosuz yapmak isterseniz Samsung'un bu televizyonlar için ürettiği bir kablosuz ağ adaptörü var, onu almanız gerekir. Bir HDMI kablo ile bilgisayarın görüntüsünü televizyona aktarmaktan farklı olarak DLNA yöntemi, filmi oynatmak için codec'lerin bilgisayarda yüklü olmasını gerektirmez.

Adsız dedi ki...

Üstadım benim merak ettiğim bu televizyonlar USB bağlantısı ile virüs ya da solucan ile ÇÖKEBİLİRLER Mİ? DLNA ile bağlantıda virüs olasılığı var mı? DLNA 'da görüntü kaybı oluyor mu?

Metin dedi ki...

Yazılım ile çalışan her sistemin bir açığı, açığı olan her sistemin de bir kötüye kullanımı olasıdır. Bu televizyonlar için virüs olamaz diyemem. Ama Windows'daki virüslerden etkilenmesi neredeyse imkansız. "DLNA'da görüntü kaybı olur mu" sorunuzu anlayamadım. Eğer ağ bağlantısının bant genişliğinin yetip yetmediğini soruyorsanız, hayır bir görüntü kaybı yaşamadım.

Adsız dedi ki...

Metin bey bu DLNA denilen kablosuz bağlantı ile bilgisayar bir external hard disk gibi mi okunuyor yoksa bilgisayar komutlarını tv'de izlemek yani tv'yi monitör gibi kullanmak mümkün mü? Bununla bilikte sizce bir filmi external hard disk ile HDMI çıkışı, USB çıkışı ya da DLNA ile bağlantı ile izleme arasında görüntü kalitesi olarak fark var mı? Bu arada yaklaşık 2 hafta içide DLNA ile bağlanmak için yaklaşık 9oytl'ye samsung bayilerinde DLNA için aparatlar satılmaya başlayacak diye duydum bilgilerinize.

Metin dedi ki...

Evet, bilgisayar ile televizyon arasında bir DLNA bağlantısı kurulduğunda bilgisayar, TV'ye bağlı harici bir disk gibi gözükür. Ama bu yöntemle TV'yi bilgisayarın bir monitörü gibi kullanamazsınız. Bunu yapmak için bilgisayarın görüntü çıkışını (VGA, HDMI veya DVI) TV'nin görüntü girişlerinden birine bağlamalısınız. Görüntü kalitesini karşışaltırma konusu için ayrı bir inceleme yapmak gerek. Bilgisayardan bilgisayara, hatta aynı bilgisayarda farklı sürücüler arasında değişiklikler gözlenebilir.

Adsız dedi ki...

Teşekürler üstat

Adsız dedi ki...

Metin bey bu tv'lerde 500gb'lik 5400rpm denedim çalışıyor. Siz en fazla kaç gb'lık hard diskya da kaç gb'ta sorunsuz çalışıyor.7200rpm'ler bu cihazlarda elveişli mi? Bu konuda fikriniz var mı?

Unknown dedi ki...

Teşekkürler anlatımınız için. Yalnız bende kırmızı tuşla bilgisayarımı seçtikten sonra "İstek yerine getirelemiyor, Media Play şimdi geri dönecek" hatasını veriyor. Bunun sebebini biliyor musunuz? İnternette birkaç kişi daha almış bu hatayı ama çözümünü bulamadım daha.

Metin dedi ki...

Eğer adımları doğru yaptığınızdan eminseniz televizyonunuzun firmware'ini ve PC Share Manager'i güncellemeyi düşünün. Hangi sürümleri kullanıyorsunuz? Bilgisayarda kullandığınız işletim sistemi ne?

Unknown dedi ki...

Dün sorunu çözdüm, yazmayı unutmuşum. Comodo Firewall'da programın 52235 no'lu portu dinlediğini gördüm ve modemde o portu açtım. Sorun kalmadı. Aynı sorunu yaşayan varsa bu portu açmayı denesin.

Unknown dedi ki...

Merhaba;
Yaptığınız acıklamalar icin gercekten cok tesekkur ederim tv i mi alır almaz ilk bu tv=pc olayını yaptım :) ama bluray filmlerimi gormedıgı gıbı sadece 1 tanesini gorup onuda kucuk bır ekranda ızlettırıyor 4:3 te..Bunu nasıl cozucem bır kac yerde okumustum bluray codeclerı ile alakalı oldugu soylendı bende tekrar codecledıgım blurayı denedım yıne acmadı orn: ses AC3 e cevırdım..Nasıl bır yol izlemem gerek filmleri normal boyutunda izlemem icin cunku tv de böyle bir secenek bulamadım...Cok tesekkur ederim....

aykut dedi ki...

Merhaba,

Samsung b652 serisi var. mkv uzantili filmleri izliyorum genellikle fakat bazi filmler codec ses uzantisini istiyor bunu giderebilecegim samsungun gelsitridigi bir sey var mi?

aykut dedi ki...

Merhaba,

Samsung b652 serisi var. mkv uzantili filmleri izliyorum genellikle fakat bazi filmler codec ses uzantisini istiyor bunu giderebilecegim samsungun gelsitridigi bir sey var mi?

Metin dedi ki...

Selam FinRod,
BluRay filmleri nasıl izliyorsunuz? Bir BluRay player'ı HDMI ile bağlayarak mı, yoksa riplenmiş bir avi/divx/mp4 dosyasını televizyonun MediaPlayer'ı ile mi? Tools düğmesi ile görüntüyü ölçeklendirme işe yaramadı mı?

Metin dedi ki...

Selam Aykut;
codec ses uzantisini istiyor derken herhalde uyumsuz bir ses codec'i kullanan bir filminiz var. Bu gibi sorunları çözmenin bir yolu yok maalesef. Samsung buna yönelik bir firmware yayınlarsa ne ala...

Unknown dedi ki...

Selam Metin;

Riplenmiş bluray izliyorum avi/divx/mp4 formatlarında evet tv nin mediaplayerı ıle ızlıyorum toolsta herhangi birşey zaten yapamıyorum tek ozellık sıgdır olması oda zaten pek bir işe yaramadı :(

Metin dedi ki...

Tek seçenek "Sığdır". Onun dışında başka ayar maalesef yok. Ama BluRay rip bir film nasıl 4:3 olabilir ki?

Unknown dedi ki...

Benim de anlıyamadığım sorunda burda zaten.PCde 30 tane bluray filmim war sadece 1 tanesini oynatıyor onuda cok kucuk bir ekranda.Sorunun ne oldugunu bır turlu cozemedım.AYrıca neden diğer bluray filmleri gostermiyor.Sonucta PC share manager üzerinden gosterıyorum ama tv de gormuyorum.Üstadım ne olabilir sence ?

Metin dedi ki...

Şimdi terminoloji şu şekilde:
BluRay film: BluRay Disk (BD) üzerindeki orijinal filmler.
BluRay rip: BD'lerden ripleyerek yaratılan avi/mp4/mkv dosyaları (bd-rip veya br-rip).

Buna göre BluRay film'leri Samsung LCD TV'lerde oynatmak imkansız, çünkü bir BluRay okuyucus/oynatıcısı yok.

Sizin bahsettiğiniz ise BluRay rip'ler. Bunlar genellikle en az 20-30 GB'lık orijinal bluray verisinden sıkıştırılarak oluşturulan, bazen 4 GB (720p) bazen de 9 GB'lık (1080p) kopyalar. Bunları oynatabilmek için ilgili codec'in destekleniyor olması gerek. Benim şimdiye kadar karşılaştığım BD ripleri mp4 video ve AAC/AC3/DTS ses codec'leri ile kodlanmıştı. Samsung, DTS hariç diğer ses ve görüntüleri çözebiliyor. Çok nadiren, bilmediğim bir sebeple, bazı mp4 formatlarında sorun çıkartıyor. DTS'leri ise re-encode yapmak (AC3'e veya mp3'e) gerekiyor.

Bence oynatamadığınız filmlerin hangi codec'i kullandığına bakın. Bir de oynatmayı denediğiniz filmin çözünürlüğüne bakın. 4:3 oranındaki bir film, muhtemelen zaten BD rip değildir; ya da vahşice kırpılarak VCD kalitesine indirgenmiştir.

Filmin hangi codec'i kullandığına Gspot proramını kullanarak bakabilirsiniz. Ayrıca filmlerin bilgisayarda oynatabildiğini doğrulayın. VLC'yi kullanarak olması gerektiği gibi yüksek kaliteli (belli bir bitrate'in üzerinde, en az 720p formatta) bir film görüyor musunuz? Eğer PC'de sorun yok, sadece Samsung LCD TV'de sorun varsa, dediğim gibi, yapacak birşey yok. Henüz cihazın gizli kalmış ayarlarına girip çok ince ayarlar yapacak seviyede değilim. Ama bir gün yaparsam bu blog'da okuyacağınıza emin olabilirsiniz :)

Unknown dedi ki...

Sımdı anladım durumu. Filmler PC de sorunsuz bırsekilde acılıyor burda herhangı bır sorun yok :) Ama soyledıgınız programla baktım sımdı mkv uzantılı fılmlerın video codeclerini Gspot uzerınde goremıyorum ama actıgını soyledıgım diğer mkv uzantılı fılmın codecine baktım Xvid cıktı.Demek asıl sorun burdan kaynaklanıyormus.Ozmn benım bu filmleri Tv de ızlemem ıcın encode etmem lazım heralde..Üstad cok tesekkur ederim yardımların için bildiğini esirgemedin cok saol

Metin dedi ki...

mkv uzantılı filmlerin codec'lerini Gspot ile göremeyebilirsiniz. mkv bir format değil, bir container'dır. İçinde birkaç stream bulunabilir. Bunun için mkvtoolnix adlı programları kullanabilirsiniz. Konu biraz karışık geldiyse programların kullanılması konusunda bir ön araştırma gerekebilir.

Unknown dedi ki...

Selamlar yeniden. DLNA ile ilgili problemsiz program arayışlarımda üç program inceledim. En kullanışsızı Share Manager'dı. Ben de resimli olarak üç programı da anlattım. Ben de ilk buradan öğrendiğim için birine yardım eder umuduyla buraya da koyayım dedim.

http://blogcuk78.blogspot.com/2010/02/dlna-programlar-rehberi-bolum-1-samsung.html

http://blogcuk78.blogspot.com/2010/02/dlna-programlar-rehberi-bolum-2-serviio.html

http://blogcuk78.blogspot.com/2010/02/dlna-programlar-rehberi-bolum-3-wild.html

Metin dedi ki...

Selam tyler78. Wild Media Server hoşuma gitti. En kısa sürede transcoding'i denemek isityorum. Bu arada blog'un da güzelmiş. Teşekkür ederim bilgilendirme için.

Unknown dedi ki...

Merhaba,

Samsung LedTV 8000 serisi televizyon ve bu televizyonu bilgisayarımız ile kablosuz kullanabilmek için "Samsung WIS09ABGN LinkStick Wireless LAN Adaptör " satınaldık.
Bilgisayara TV ile birlikte gelen PC Share Manager programını kurduk , fakat wireless adaptör ayarlarını yapamadık.
TV ve bilgisayar tarafında yapılacak ayarlar konusunda yardımcı olabilir misiniz? Samsung LED TV sini bu adaptör ile kablosuz olarak bilgisayarı ile bağlayabilen var mı?

Teşekkürler..

Metin dedi ki...

Merhaba Reyhan. Denemedim ama zor olmasa gerek. Öncelikle TV'nin ve bilgisayarın bir access point ile birbirine bağlanması gerek (ad-hoc bağlantı yapılabilir mi, bilmiyorum). TV'nin menüsünden Kurulum>Ağ Bağlantısı gibi bir yerde ağ bağlantısını sınama ile ilgili bir bölümü olmalı. Televizyonun otomatik IP almasını sağlayarak sınamayı yapın. Ardından televizyona bilgisayardan ping atmayı deneyin. Bu adımların sonucunu buraya yazarsanız tekrar bir değerlendirme yapabiliriz.

Unknown dedi ki...

Elimde zaten "Samsung WIS09ABGN LinkStick Wireless LAN Adaptör" var. Bunu TV nin USB girişine bağladığımda, TV ekranında otomatik olarak "kablosuz yapılandırma ekranı" geliyor. Ayrıca bir access point'e ihtiyacım var mı?

yani "TV + Samsung WIS09ABGN LinkStick Wireless LAN Adaptör + kablosuz özelliği olan bir laptop" yeterli değil mi?

elideki adatör aşağıdaki lnkteki:
http://www.samsungevi.com/diger-Samsung-WIS-09ABGNX-usb-LinkStick-Wireless-LAN-Adaptor.html

teşekkürler

Metin dedi ki...

Öncelikle ürününüz ad-hoc bağlantıyı destekliyormuş. Bu ve bu bağlantıları okuyabilirsiniz. Şimdi, öncelikle televizyondan ad-hoc bağlantı yapabilmek için televizyona da bilgisayara da aynı IP bloğundan adresler atayın (örneğin TV: 192.168.1.5/255.255.255.0, bilgisayara da 192.168.1.6/255.255.255.0). Daha sonra bilgisayardaki işletim sisteminizin Windows XP veya Windows Vista olmasına göre bağlantılardaki adımları uygulayın.

qüliş dedi ki...

slm arkadaşlar ben samsung L40B55OA5WWXXC model lcd aldım ancak usb den film izleyemiyorum resiim ve müzikleri açıyor ama filmleri göstermiyor yukarda DLNA diye birseyden bahsedilmiş bunu nasıl kullanırım bende PC Share Manager yazılımıyla ilgili birsey yok ben bu işten bişi anlamadım yardımcı olursanız sevinirim..şimdiden tşkler güliş

Metin dedi ki...

Selam güliş. b550 serisinde media player özelliği yok. Ne USB'den ne de DLNA ile çalmıyor. Bütün sorumluluğu uygulayanda olmak üzere DonanımHaber'deki şu sayfada çok ilginç öneriler var. Eğer uygularsan sonucunu buraya yazar mısın? DLNA desteğinin olması için bir RJ45 jakının olması gerek. Senin televizyonunda bu var mı?

Unknown dedi ki...

Tekrar merhaba,

Samsung LedTV 8000 serisi televizyonu "Samsung WIS09ABGN LinkStick Wireless LAN Adaptör " kullanarak kablosuz olarak bağlanmayı başardım.

PC share manager programı ile paylaştırdığım klasördeki resimleri TV ekranında kaliteli bir şekilde görebildim.

Hangi müzik ve video formatlarını görebileceğimi henüz bilmiyorum.

PC Share Manager ile Cd sürücüdeki müzik ve filmleri bilgisayara kopyalamadan izleyebilmek için CD sürücüyü paylaşıma açmak mümkün mü?

Aslında amacımız Tv ekranını 2. bir bilgisayar ekranı gibi kullanmaktı. Yani bilgisayar ekranında ne varsa (excel, powerpoint, video) eş zamanlı olarak TV ekranından izleyebilmek istiyorduk.
Şu anda aldığımız kablosuz adaptör ile bunu başaramadım. Tv ekranını 2. bir bilgisayar ekranı gibi kullanabilmek için TV ve bilgisayar tarafında yapılması gerekenler, kullanılması gereken donanımlar nelerdir?

Bunu kablosuz olarak yapabilmek mümkün mü?

Teknosa'da bunun kablosuz olarak yapılabilmesi için TV ye takılan modem benzeri bir cihaz olduğu söylenmişti, bilgniz var mı?

Yararlı bilgileriniz ve paylaşımıznı için çok teşekkür ederiz.

Metin dedi ki...

Merhaba. Bilgisayarın CD sürücüsünü "PC Share Manager aracılığıyla" aracılığıyla paylaşıma açabilirsiniz, içeriği bilgisayara kopyalamaya gerek yok. Televizyonu 2. monitör gibi kullanma konusuna gelince, bunu bir HDMI kablo ile yapabilirsiniz. Kablosuz adaptör sadece televizyonu kablosuz olarak bir erişim noktasına (access point) bağlamak için. Bilgisayar ekranındaki görüntüyü televizyona kablosuz olarak aktaran cihazlar var ama satın almadan önce aktarılabilecek çözünürlüğü öğrenin. Görüntü kalitesi tatmin etmeyebilir.

Unknown dedi ki...

samsung led tv de internet@tv çalıştırabilen var mı

Metin dedi ki...

Selam Yavuz. Uyguladığın adımlar neler? Televizyonu açtıktan sonra modem ayarları ve ağ kablosu bağlantılarına kadar adımlarını yazar mısın? Bir de televizyonunun firmware sürümü?

Unknown dedi ki...

merhaba
televizyonu speedtuch adsl modeme ethernet kablosu ile bağladım
televizyonun içinde ağ ayarlarına girip otomatik modu seçtim
daha sonra test et dediğimde bağlantınız normal bağlandınız diyor
daha sonra kumanda daki internet tuşuna bastığımda ekranda yuvarlak bir şey çıkıyor ve bağlanıyor yazıyor 20 sn sonra servis desteklenmiyor diye bir uyarı veriyor
firmware sürümüne nereden bakıyılıyor bilmiyorum

Metin dedi ki...

Yaptıklarınızda bir eksik olduğunu sanmıyorum ama hata bulma amacıyla şunları yapabilirsiniz:
1. Bilgisayarınızı, TV'nizi ve modeminizi aynı anda ağa bağlayın.
2. Televizyon testini yapıp modem'den aldığı IP adresini not edin. Aldığı IP adresinin modemde yaptığınız ayarlara uygun olduğundan emin olun (modemin DHCP sunucusu 192.168.1.2-192.168.1.51/255.255.255.0 aralığında IP dağıtıyorsa ayarlarınızın buna uygun olduğundan emin olun).
3. Bilgisayarınızdan televizyona ping atmayı deneyin. Modemin diagnostic sayfasında ping testi varsa modemden televizyona da ping atmayı deneyin. Cevap vermiyorsa bir IP adresi sorunu olabilir. IP atamasını elle yapın.
4. DNS sunucusu olarak modeminizin IP adresini almış olabilir. Onun yerine OpenDNS'in adreslerini vermeyi deneyin (208.67.220.220, 208.67.222.222). ttnet DNS'lerini özellikle denemeyin.

Firmware sürümünü şöyle kontrol edebilirsiniz. Menü tuşuna basın. Görüntü, Ses, Kurulum diye giden menünün en alt kısmına gelin (adını hatırlamıyorum). Orada Yine adını hatırlamadığım bir hata denetimi gibi bir ada sahip bir yer var. Görüntü ve ses olarak iki kısımda test yapıyor. Görüntü testini seçin. Bir resim çıkacak ve hata devam ediyor mu diye soracak. "Evet" deyin. Hayır derseniz göremezsiniz. Evet dedikten sonra orada yazan numalaraları kaydedin. Aldığınız tarihe bağlı olarak 1007.1, 2005.1 veya 3002.1 gibi bir numara olabilir.

Metin dedi ki...

Internet@tv'yi çalıştıramayanlar için donanımhaber forum'da şu sayfada 6.Mart.2010 tarihli Ugur31 adlı kullanıcının çözümünün işe yaradığı söyleniyor.

KARA MURAT dedi ki...

merhaba arkadaşlar 2 gün önce le32b653 tv aldım ınternet tv ye satıcının anlatımına göre yurt dışından pc mize yeni bir ıp numarası girerek bağlanabileceğimi söylemişlerdi sizden ricam yeni ıp nosu hakkında ve bu işlemin nasıl yapılması gerektiği konusunda yardım alabilirmiyim. ayrı metin bey arkadaşıma çok tşk. ederim DLNA bağlantının nasıl yapılması gerektiği konusunda çok anlamlı ve detaylı bir açıklama yapmış bu gün eve gidince onuda deneyeceğim tv le birlik wırless aparatı bana hediye ettiler ama henüz bağlayamadım. şimdiden yardımlarınız tşk.

rumish dedi ki...

cihaz ilkesini nasıl ayarladığınızı anlatabilir misiniz ya da bilenler bana yardımca olabilir mi acil?şimdiden teşekkür ederim

Metin dedi ki...

@KaraMurat
Eğer modeminizin ayarları ile oynamadıysanız modeminizin DHCP sunucusu zaten hem bilgisayarınıza hem de LCD'ye birer IP adresi atayacaktır. Daha fazla işleme gerek yok. Kablosuz adaptör ile bilgisayara DNLA bağlantısı yapma konusu yukarıdaki mesajlarda geçmişti.

@rumish
Televizyonu ve PC Share Manager yüklü bilgisayarı aynı ağa bağladığınızda (bilgisayarınızdaki güvenlik duvarında port açmak/izin vermek gerek) TV zaten Share Manager'a istekte bulunacak. Paylaş Menüsünden Cihaz İlkesi kısmını açtığınızda Samsung'u orada görüyor olmalısınız. Tek yapmanız gereken İzin Ver butonuna tıklamak.

rumish dedi ki...

çok yeşekkür ederim.ama takıldığım bi nokta daha var biraz fazla ve saçma soruyoeum kusura bakmayın ama ben daha yeniyim o yüzden teknolojiye uzağım.Televizyonu ve PC Share Manager yüklü bilgisayarı aynı ağa bağlamak derken biraz daha açar mısınız yaniağdan kastınız nedir?nasıl bağlıyoruz aynı ağa?

Metin dedi ki...

Sevgili rumish, sorunuz elbette saçma değil ama ağ bağlantısı konusu ayrıntısıyla buraya sığmayacak kadar uzun ve karışık bir konu. Ama işin basite indirgenmiş hali ADSL modemlerde var. Televizyonu ve bilgisayarı modeme bağladığınızda bu üç cihazı (TV, PC ve modem) kapsayan bir ağ yaratmış olursunuz. Konuyla ilgili ayrıntı için bir rehber kitaba veya daha iyisi Google'a başvurmanız uygun olacaktır.

rumish dedi ki...

tesekkür ederim

Banu dedi ki...

Merhaba,

Yazıların hepsini okudum fakat eğer atlamadıysam soruların hepsi pc ve lcd arasındaki bağlantı ile ilgili.
Bende yeni nesil imac ile Samsung LE40C650 lcd tv var.Wireless network üzerinden ikisinin bağlamam için Samsung'un wireless adaptörünü mü almam gerekiyor? Ve ayrıca Samsung'un indirme sayfasındaki updateler .exe dosyaları.Dolayısıyla merak ettiğim Samsung'un windows dışında MacOsx destekleyip desteklemediği..Bir başka sorum ise ipod bağlantısıyla ilgili.Lcd nin yandaki usb portuna Ipod'umu bağladıgımda, içine external disk gibi kullanarak attığım film dosyalarını göremiyorum. Hatta bırakın filmi,içinde hiçbir dosya yok diye uyarı çıkıyor?Umarım birden cok fazla şey sormamışımdır:)
Yardımcı olabilirseniz cok sevinirim.

Banu

Metin dedi ki...

@Obezus Veletus;

Öncelikle Mac dünyasının yabancısıyım, yardımcı olamayabilirim.

1. B65x serisin tümleşik bir kablosuz adaptörü yoktu, Samsung'un kablosuz adaptörünü satın almak gerekiyordu. C serisinde de durum muhtemelen aynıdır.

2. Samsung'un DLNA yazılımı PC Share Manager sadece Windows'u destekliyor. Ama eminim ki Mac dünyası için de bir sürü DLNA sunucu yazılımı bulunabilir. Örneğin şu yazımdaki tabloda bazı Mac yazılımları var.

3. Nokia N79 telefonumu USB ile televizyona bağladım, içindekileri gördüm. İlk bağlantıda hangi modda bağlamak istediğim soruldu, depolama modunu seçtim. iPod denemedim ama, hiçbir yazılım yüklü değilken (iTunes vs.) bir bilgisayara USB ile bağladığında içindekileri görebiliyorsan (depolama modu) televizyonda da görebiliyor olman gerek.

Banu dedi ki...

Teşekkürler Metin.
Samsungun kullanım kitapçığında usb bağlantısı usb kablo ile yapıldığı takdirde cihazın okumayabileceğine dair bir uyarı var.Sanırı ipodu görmemesininn sebebi bu.

Unknown dedi ki...

Selam.ben bir süredir lcd tv almak için araştırma yapıyorum.http://www.hdtvtest.co.uk bu sitede hdtv selector diye bir bölüm var.istediğim özelliklere göre 3 tv önerdi.1.Samsung LE40C650 LCD TV 2.Sony KDL40Z5500 LCD TV 3.Sony KDL40W5500 LCD TV
sizden ricam, kısa bir değerlemdirme yapıp bu tv lerden hangisini tavsiye edersiniz?ya da bunların dışında bir tv öneriniz var mı? şimdiden teşekkürler..

haluk255 dedi ki...

selam metin bey bewnde samsung46b620 lcd var harici hard disk baglayınca mediya oynatıcı sadece müzik ve foto gösteriyo mediya player gibi bişey olmadıgı için film klasörleri var ama boş olarak gösteriyo yazılım yükseltilme4simi laızm yoksa lcd de bu özelikmi yok yardımcı olursan sevinirim

dtgurmet dedi ki...

Samsung 22c4000 LedTV'yi "Samsung WIS09ABGN LinkStick Wireless LAN Adaptör " ile bilgisayarıma bağlayabilir miyim? Bu televizyon bu sistemi destekliyor mu?

Metin dedi ki...

@dtgurmet,
Üzgünüm, bahsettiğiniz model televizyon hakkında hiç bilgim yok. Ürün kitapçığında yazmıyorsa donanimhaber.com'daki ilgili başlık altında konuyu bilen birisine sorabilirsiniz.

Hizmetçi dedi ki...

Bende Linksys WUSB300n usb var. Bunu pc 'ye takınca wireless olarak çalıştırıyor. Samsung UE46B7000WW led tv'ye takınca hiç tepki vermiyor. Sormak istediğim illa Samsung'un usb çubuğunu kullanmak gerekiyor?

Metin dedi ki...

Sizin televizyonunuz için yapılabilir mi bilemiyorum, ama donanimhaber'in şu başlığı altında ve samygo proje sayfasında farklı usb wireless cihazların takılması ile ilgili ayrıntılar var. Biraz linux bilgisi gerek. Aksi şartlar altında Samsung'un kendi cihazından başka cihazı çalıştıramazsınız.

Unknown dedi ki...

Merhaba, 40C650 model televizyon için dediklerinizi adım adım yaptım. Sonuç 10/10. Anlatımınız için çok teşekkür ederim. Elinize-emeğinize sağlık.