7.09.2009

Samsung 40B653 artılar ve eksiler

Samsung 40B653, bir optik ses çıkışı ile geliyor. Yani, cihazın sesini bir ses sistemine vermek isterseniz analog çıkışlara mahkum değilsiniz. Bilmem kaç kanal sesi tek bir kabloyla üstelik kayıpsız/gürültüsüz olarak gayet net bir şekilde ses sistemine verebilirsiniz. Örneğin cihazın kendi media player'ı ile oynatılan filmlerin 5+1 sesleri, kendi DVB-C tuner'i ile aldığı yayınların sesleri gibi. Peki ya HDMI üzerinden bağlanmış başka cihazlarından gelen sesler? İşte bu pek de beklendiği gibi değil.

Bilgisayarınızı, uydu alıcınız veya DVD player'ınızı televizyonunuza HDMI üzerinden bağladığınızda, sesleri ancak stereo olarak ses sisteminize aktarabilirsiniz. Televizyonu alırken böyle olduğunu bilmiyordum ama piyasadaki LCD'lerin büyük bir çoğunluğu HDMI üzerinden gelen çok kanal sesleri sadece stereo olarak optik ses çıkışından verebiliyorlar. Bu büyük bir eksi elbette. Ama bunu yapabilecek televizyon şu anda piyasada yok gibi.

Başka bir konu da DTS sesler. Televizyonun kendi media player'ı DTS sesleri çalmıyor. Bu da büyük bir eksiklik. Bir çok filmin sadece DTS ses desteğiyle geldiğini düşünürsek kurcalamaya gerek kalmadan izleyebileceğimiz film sayısı biraz azalıyor.

Ayrıca televizyon, birden fazla ses izi olan filmlerin sadece varsayılan ses izini dışarıya verebiliyor. Diğerlerini seçme şansınız yok. Yani bir mkv dosyasında hem İngilizce hem de Türkçe dublaj varsa, sadece default sesi duyuyorsunuz. Diğerini seçme şansınız yok.

Aldığım günden beri Samsung web sitesinde 3 tane firmware yayınlandı. Bunların hiçbirini henüz yüklemedim. Ama Samsung'un firmware güncellemesi konusundaki başarısı da bir artı. Donanımhaber.com'daki şu forumda firmware'lerle ilgili yorumlara yer veriliyor. DTS desteği getiren ve/veya filmlerdeki ikinci sesi seçme şansı veren bir firmware'i heyecanla bekliyorum.

6 yorum:

fatih dedi ki...

Merhaba,
PS3 ü HDMI ile bağladığımda belirttiğiniz gibi stereo çıkış alabildim. Daha sonra optik kablo ile bir bağlantı daha kurunca optik 5.1 ses çıkışlı, HDMI görüntü destekli bir yapıya ulaşabildim. Belki aynı yöntem optik çıkışı destekleyen DVD player vs. için de kullanılabilir.

Metin dedi ki...

Selam,
"Daha sonra optik kablo ile bir bağlantı daha kurunca sonuca ulaştım" derken optik kabloyou PS3'ten ses sistemine direk mi bağladınız? Eğer kastettiğiniz buysa evet, bu bir çözüm. Ama HDMI standardı zaten high definition görüntü ile 5+1 sayısal sesi destekleyen bir yapı. Yani 6 kanal ses zaten LCD'ye gidiyor. Sadece LCD bu 6 kanal sesten ancak 2'sini optik ses çıkışı ile ses sistemine verebiliyor. Benim hayal kırıklığım bu sebeptendir. Kastettiğiniz başka birşeyse rica etsem biraz daha ayrıntılı anlatabilir misiniz? Bu arada yorum için teşekkürler.

ipodvidz dedi ki...

Merhaba Metin bey

samsung 46b653 için verdiğiniz bilgiler benim için çok önemli oldular. aynı şekilde bende 651 mi 653 mü diye düşünürken blog sayfanızı buldum.

sizinle iletişim halinde olmayı istiyorum sorucaklarım var. çok başarılı bilgiler aktarmışsınız TEŞEKKÜR EDERİM. msn adresim: rippe_by@hotmail.com

Metin dedi ki...

Selam ipodvidz;

Yorumlar için teşekkür ederim.

MSN kullanmıyorum ama bu blog üzerinden de yazışabiliriz sanırım.

bersoy dedi ki...

Merhabalar
Geçen hafta bir elektronik acmisi olarak ilk LCD tv mi 40B651" aldım ancak hayal kırıklığına uğradım.Tüplü Tv min keyfini henüz yakalayamadım.TV de mi bir sorun var diye düşündüm.Goldmaster 9400 standart uydu ve profigold altın uçlu scart scart bağlantı kullanıyorum.Görüntü kalitrsini artırmak ve keyif alabilmek için ne yapmalıyım.
2. bir soru da dün DVD playerımla film izlemey çalışırken dış ortam seslerini alırken diyalog sesleri hiçbir şekilde duyulmadı.Bağlantıda mı yanlışlık yaptım yoksa filmde mi bir problem vardı emin olamadım.
Desteğiniz için teşekkürler.

Metin dedi ki...

Merhab bersoy.
1. Eğer uydu alıcınızın sadece SD yayın desteği varsa zaten yapılabilecek en iyi şeyi yapmışsınız ve altın uçlu SCART kablo kullanmışsınız. Component bağlantıyı kullanmak belki biraz daha iyi görüntü verebilir. Ama daha iyisi şu olurdu: HD yayın desteği olan bir uydu alıcı almak ve onu HDMI ile bağlamak.

2. Bu anlattığınız benim başıma gelseydi önce DVD player'ı (ve aynı DVD filmi) başka bir televizyonda (veya ses sisteminde) denerdim. Televizyon ayarlarıyla ilgili olabileceğini sanmıyorum. Gerçi duyamadığınız seslerin neler olduğunu tam olarak anlayamadım. DVD filminizin 5+1 sese sahip olması ve sizin 2 kanal bağlantı yapmış olmanız söz konusu değildir herhalde.