1.08.2008

CAPTCHA karmaşası

Onlar artık heryerde. Forumlara mesaj gönderirken, bir web sitesin üye olurken... "Güvenlik için resimdeki harfleri kutucuğa girin" tipindeki istekler...

"Completeley Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart"ın kısaltması olan CAPTCHA, bir web servisini kullananın insan mı, yoksa bilgisayar mı olduğunun ayırdedilmesi için düşünülmüş. Spammer'ların bir günde yüzbinlerce Gmail hesabı açmasını, bir ankete bir anda milyonlarca aynı yönde cevap gelmesini engellemek amaç. Giderek de zorlaşıyorlar. Hatta bazen hedef kitle insanlar bile o resimlerde yazanları okuyamayıp, defalarca giriş yapmak zorunda kalıyorlar.

WindowsITPro.com'daki bir yazıya göre, yakında daha zor CAPTCHA'larla karşılaşacağız. Çünkü bilgisayarlar artık bu testleri çözmeye başladı. Basit tasarlanmış testler, artık bir insanın çözebileceğinden çok daha hızlı olarak bilgisayarlar tarafından çözülüyor. Daha zorların çözülmesi ise çok yakında mümkün olacak. Bununla birlikte bizleri daha karışık CAPTCHA testleri bekliyor.
İnsanlar ve bilgisayarların ayırdedilemez olduğu bir noktaya doğru giderken, CAPTCHA testleri birer birer bilgisayarlar tarafından çözüldükçe, biz de ekrandaki hayvanları tanımak, ses dosyalarında söylenenleri anlamak ve belkide bir şarabı tatmak zorunda kalabiliriz.

Hiç yorum yok: