15.07.2008

USB Belleklerin çıkarılamaması

Floppy disketlerin yetmezliği ve güvensizliğinin ardından USB belleklerin ucuz ve kolay bulunabilirliği ile hayatımıza girişinin ardından aşağıdaki hata ekranıyla sıkça karşılaşır olduk.

"USB Yığın Depolama Aygıtı Çıkartma Sorunu - 'Genel birm' aygıtı şu an durdurulamıyor. Aygıtı daha sonra durdurmayı yeniden deneyin." Bu hatayı, Windows XP işletim sistemi yüklü bir bilgisayarda, taktığınız USB diski çıkarmak istediğinizde görürsünüz. Bilgisayarınız size "bu bellekteki bilgiler hala kullanımda" diyor. Üstesinden gelmek için sırayla şunları yapmak gerekir:
  1. Öncelikle bu sürücüde açık olan dosyalarınızı kapatın.
  2. Bu sürücü içinde açık olan komut satırı pencerelerini ve Windows Gezgini pencerelerini de kapatın.
  3. İlk iki adımdan sonuç alamadıysanız işi biraz daha ilerletip Process Explorer'ı kullanarak derinlere inmek gerekecek. Bu programı açarak Ctrl+F'e basarak arama diyaloğunu açın ve kutuya USB diskinizin sürücü harfini yazın (örneğin USB diskinize Windows Gezgini'nde F: olarak erişiyorsanız bu kutuya F: yazın). Bu şekilde yolunda F: geçen açık dosyalar listelenir. Eğer gözünüzden kaçmış bir program/açık dosya görürseniz bu dosyayı Process Explorer'ı kullanmadan kapatmayı/sonlandırmayı deneyin. Eğer bu mümkün değilse Process Explorer'ı kullanarak zorla kapatın.
  4. Eğer 3. adım da derdinize çare olmadıysa bu sefer Process Explorer'ın aynı arama diyaloğunu kullanarak \Device\Harddisk araması yapın. Eğer yapılabilecek birşey varsa burada çıkmış olması gerekiyor. Aşağıdaki resimde kırmızı çerçeve içinde gösterildiği gibi zanlıyı bulduktan sonra Process Explorer'ın ana penceresinin alt kısmındaki (eğer açık değilse View menüsünden Lower Pane View>Handles'ı seçerek yada Ctrl+H kısa yolunu kullanarak açın) Handles kısmının içinde öğeye sağ tıklayarak Close Handle komutunu verin. (aslında açık bir programın handle'larını kapatmak gayet riskli bir işlemdir - bunu başka durumlarda denemek işletim sisteminize ve dosyalarınıza zarar verebilir)



    Neyi kapattığınıza çok dikkat edin! Burada sonlandıracağınız handle'ların sistemin kararsızlaşmasına yol açabileceğini unutmayın. Bir süre sonra (1 dakika veya 1 gün de olabilir) aniden mavi ekrana (BSoD) veya bir uygulamanın beklenmedik bir şekilde kapanmasına sebep olabilir. Bu işlem çok beklenmedik sonuçlar yaratabilir.
  5. Eğer takılan USB disk taşınabilir (removable) bir disk değil de sabit (fixed) disk ise (ki bunun ayrımı için bkz. http://www.uwe-sieber.de/usbstick_e.html) Windows bu sürücü üzerinde varsayılan olarak Sistem Geri Yükleme dizini oluşturmuş ve Geri Dönüşüm Kutusu için yer ayırıyor olabilir. Bu gibi işlemler de diskin çıkarılmasını engelleyebilir. Aceleniz yoksa biraz bekleyin. Aceleniz varsa bir sonraki adımı deneyin.
  6. Bu hataya Windows XP'de daha fazla rastladım. Windows Vista bu konuda daha başarılı. Ama Vista'da tamamen giderilmiş bir hata değil. Buna rağmen hiçbir Linux dağıtımında böyle birşey görmedim. Açıkça USB sürücüde açık bir dosyam yoksa Linux hiçbir zaman USB'yi çıkarmamı reddetmedi. Buna rağmen XP veya Vista'da kör noktaya geldiyseniz üçüncü parti bir yazılım olan RemoveDrive.exe'yi kullanabilirsiniz. uwe-sieber.de sitesinin USB sürücüler dünyasına çok sayıdaki katkısından biri olan bu program, sürücüyle ilgili sorunu giderebiliyor, ya da gidermeniz için size yol gösterebiliyor. Bu program komut satırından çalıştırılıyor. Örnek olarak K: harfi atanan USB belleğimden bir txt dosyası açtım ve dosya açıkken komut satırından removedrive.exe'yi çalıştırdım.
    D:\RemoveDrive.exe K:
    RemoveDrive V1.9 (Win32) - prepares drives for safe removal
    Freeware by Uwe Sieber - www.uwe-sieber.de
    Removing Drive 'K:\' (TOSHIBA TransMemory USB Device)
    check for open files on volume 'K:\' or '\Device\HarddiskVolume6'
    failed
    
    Gördüğünüz gibi K: sürücüsünü çıkarmayı reddetti ve örneğin Processs Explorer ile K: veya \Device\HarddiskVolume6'da açık handle'lar olup olmadığını kontor etmemi istedi. İş buraya geldiyse tekrar 4. adıma dönerek bu işlemi tamamlayabiliriz. Çoğu durumda program başarılı sonuçlar veriyor. Eğer taktığınız cihaz örneğin 2 partition'a sahip bir sabitdisk olup J: ve M: harflerine sahipse RemoveDrive.exe ile önce J: sonra M: harflerini çıkarmayı deneyin. Bu da çözüm olabilir.
Nihayetinde buraya kadar anlattıklarım benim karşılaştığım durumların bir çoğu için çözüm oldu. Eğer sizin için olmadıysa ben yine de derim ki USB'yi çıkarmadan önce bilgisayarınızı kapatın. Risk almayı sevenler doğrudan USB'yi bilgisayar açıkken çıkarabilirler. Bu sebeple başıma gelen kötü birkaç olay sebebiyle ben yoğurdu üfleyerek yiyorum.

Hiç yorum yok: