26.01.2018

Fedora ve Netflix ve hatta başka şeyler

Olay sadece Netflix ile ilgili değil, genel olarak DRM içeriğine sahip tüm siteler için geçerli. Muhtemelen sadece Fedroa ile de ilgili değil, diğer linux dağıtımlarında da aynı şey olabilir. Sorun şu ki ne Netflix videoları, ne de diğer sayısal hak yönetimi diye tercüme edilebilecek DRM nanesine sahip içerik oynatılamıyor. "Netflix video player unavailable" mesajı eşliğinde F7355-1204 hata kodu gösteriliyor. Netflix yardım sayfalarından şu sayfaya ulaştım, ama çok açıklayıcı değil.

Sonra Netflix'in sitesindeki canlı desteğe girip yazdım, hangi codec'i yüklemeliyim diye, oradan da faydalı bir öneri çıkmadı. HTML5 premium codec'ler linux'ta yok falan dediler.

Youtube videolarını falan oynatabiliyordum ama youtube.com/html5 adresine girince farkettim ki aslında H264 eksiğimiz var.


Bu adrese Windows'dan girince şöyle bir ekran çıkıyor.


Demek ki önce H.264 kodeğini bulmak lazım. Derken şu sayfaya denk geldim. Burada deniyor ki, Fedora'da ffmpeg paketi kurulu gelmiyor. Denemek için
# dnf list installed ffmpeg-libs
ile bakmak lazım. Bende yok dedi. Nasıl kuracağız? Yine aynı sayfada Tom G. riken.jp adresinden linkler vermiş. Ben onun yerine rpmfusion repository'sini eklemeyi tercih ettim. Hem free hem de non-free depoları kurmak için şunu kullanmak önerilmiş hem Fedora sitesinde, hem de RPMFusion sitesinde:
# dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
Bundan sonra bir kez
# dnf check-update
ardından da
# dnf install ffmpeg-libs
yaptıktan, bir kez de ne olur ne olmaz diyerek bilgisayarı tekrar başlattıktan sonra herşey sorunsuz çalışmaya başladı.

şu sayfada rpmfusion "decent repo" olarak sınıflandırılmış. Ayrıca RpmFusion.org'un şu sayfasında ise kendilerinin bağımsız bir depo olmadıklarını, Fedora'nın depolarının bir uzantısı olarak düşünülmesi gerektiğini yazmışlar.

Hiç yorum yok: