8.12.2011

Process Explorer'da GPU verileri

Process Explorer adındaki aracı (aslında Sysinternals'ın tüm araçlarını) herkesin tanıması gerektiğini düşünüyorum (sırf çok sevdiğimden). Hatta sadece o araçları değil, Mark Russinovich'i ve diğer yaratıcı personeli (David Solomon gibi) de.

Process Explorer'ın 15. sürümünde, daha önceki sürümlerinde olmayan bir özellik vardı. Bilgisayarın merkezi işlemcisinin yanısıra grafik işlemcisinin de kullanım oranını gösterebiliyor. Hatta sadece grafik işlemcinin değil, grafik kartının belleğinin de kullanım miktarını gösterebiliyor. Aşağıdaki ekran görüntüsü Windows 7 yüklü bir bilgsayardan alındı.


Aşağıdaki sayfa ise şu adresin bir ekran görüntüsü. Bu adresteki içerik sürekli değiştiği için aşağıya mevcut ekran görüntüsünü koydum.


Görüldüğü gibi bu özelliğin sadece Windows 7'de değil, Vista'da da çalıştığı belirtilmiş. Ama ben bir türlü Vista'da bunu çalıştıramadım. Aşağıda ise Windows Vista'dan alınmış bir ekran görüntüsü var. Görüldüğü gibi GPU sekmesi yok.


Sysinternals forumlarındaki şu sayfada Mark Russinovich'in "Bu özellik Vista da çalışmalı, WDDM (o da ne ola ki: [1], [2]) sürücüleri kullanılıyorsa" şeklinde bir yorumuna yer verilmiş. Ancak daha sonra başka birisi Windows Vista'da D3DKMTQueryStatistics adındaki Direct3D yordamının tamamen farklı bir veri tipi kullandığından dolayı bunun mümkün olmadığını söylemiş. Bu çelişkinin Mark Russinovich'i yalanlayan bir sonuca varması bana biraz garip geldi. Vista üzeirnde Process Explorer'ın WDDM sürücülerini kullandığından nasıl emin olunabilir ki?

Hiç yorum yok: