16.07.2008

Yamasız bir Windows bilgisayarın yaşam süresi

Slashdot.org'da yayınlanan bir habere göre yamaları yapılmamış Windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayarın hiç bir koruma olmadan doğrudan internete bağlanması durumundaki yaşam süresi oldukça kısa. Yeni yüklediğiniz Windows XP'nin yamalarını yapmadan doğrudan internete bağlamanız durumunda (ethernet ADSL modemlerin sunduğu NAT özellikleri olmadan) bilgisayarın kötü niyetli yazılımlar tarafından ele geçirilme süresi 5 dakikanın altında. Sitede şöyle söyleniyor: Yeni yüklenmiş bir Windows PC'yi internete bağladığınızda tek yapabileceğiniz kötü niyetli bir saldırıya maruz kalmadan önce kritik yamaları download edip kurmasını ummak!

Hatta habere yorum yapanlardan birisi, bir üniversite ağında (her makinanın bir public IP'ye sahip olduğu bir ağda) Windows 2000 Server kurulumu yaparken henüz kurulum tamamlanmadan bilgisayarının bu şekilde bir saldırıya maruz kaldığından bahsediyor.

Başka bir yorumda ise şöyle denmiş: Suç oranı düşük bir yerleşim merkezinde yaşıyorsanız, gece sokakta yürümeyi gayet güvenli bulabilirsiniz. Ama bilgisayarınızı internete bağlı bırakmak dünyanın en kötü (suç oranı en yüksek) şehirlerinde aynı anda yaşamak gibidir.

Güzel örnekler.

Hiç yorum yok: