15.03.2023

Manjaro duvar kağıtları, Simon Stalenhag, Sven Dahlstrand, bash ve Powershell

Manjaro KDE'de duvar kağıtları konusunda değişik seçenekler var. Her açılışta zevkinize göre değişik duvar kağıtlarından birini sizin için ayarlayabiliyor.

 

Seçeneklerden biri çok hoşuma gitti. İsmine bakınca koleksiyonun adının Simon Stalenhag olduğunu gördüm. Aratınca bir sürü benzer duvar kağıdının sanal alemde bulunabildiğini farkettim. Hemen Windows'a uyarlamak geldi aklıma. Önce wallpaperflare.com sitesini buldum. Ama buradaki tam boyuttaki resimler maalesef base64 formatında. Bunları powershell ile kaydetmenin  bir yolunu bulamadım. Browser ile statik olarak yüklenmiyorlar, Invoke-WebRequest ile yaptığım işlemde sayfada yer almıyor, muhtemelen bir Javascript ile yerine konuyor. Daha fazla seçenek ararken benzer zevke sahip bir sanal alem bireyi Sven Dahlstrand'ın çalışmasına denk geldim:

ROOT_URL="http://simonstalenhag.se"
MAX_PROCESSES=30
curl -s "${ROOT_URL}" |
grep -Eio "bilderbig[^\"]+\.jpg" |
sort | uniq |
xargs -P "${MAX_PROCESSES}" -n 1 basename |
xargs -P "${MAX_PROCESSES}" -n 1 -I {} curl -z {} -f -O "${ROOT_URL}/bilderbig/{}"

Bunu anlamak bile uzun sürdü. Anladıklarımı özetleyeyim.

- İlk 2 satırda sanatçının çalışmalarının yer aldığı web sayfasının adresi ile xargs komutu ile aynı anda çalıştırılacak süreç sayısı değişkenlere atanmış.

- 3. satırda web sayfasının içeriği alınmış ve 4. satırda içinde bilderbig geçen ve uzantısı .jpg olan adresleri regular expressions ile ayırmış

- 5. satırda bunları sıralayıp içinden tekrarlayan kayıtları silmiş (uniq komutunun önkoşulu girişin sıralı -alfabetik veya değil- olması)

- basename, http://simonstalenhag.se/bilderbig/image.jpg gibi bir adresin içinden sadece image.jpg bilgisini ayırıyor.

- En son satır ise 30 paralel süreçte dosyalar indirilerek her biri aynı isimle mevcut klasöre kaydediliyor.

Bunu powershell ile yapmanın yollarından biri:

$root_url = "http://simonstalenhag.se"
$content = iwr $root_url
$content.Links.href | where {$_ -like "bilderbig*"} | sort | gu | 
% { iwr -uri ($root_url+"/"+$_) -OutFile (Split-Path $_ -Leaf) } 

olabilir. Birebir aynısı değil. 30 paralel işlem yok. curl komutunun -f parametresi, dosyaların olup olmadığını da kontrol ediyor, ben etmedim. Invoke-WebRequest her seferinde üzerine yazar. Bu davranışı değiştirecek bir yol bulamadım ama -OutFile parametresini terk edip, çıkış Out-File cmdlet'ine yönlendirmek (pipe) gibi yöntemlere geçilebilir.

Paralel işlem yapabilmek için de Powershell Core kullanılabilir. Son satırda Foreach-Object'in alias'ı olarak kullanılan "%" sonrasında -Parallel ve hatta -ThrottleLimit eklenebilir:

% -Parallel -ThrottleLimit 30 { ... }

Sonrasında indirilen resimlerden birini duvar kağıdı olarak ayarlamak için daha önce bulduğum Set-Wallpaper fonksiyonu kullanılabilir.

Hiç yorum yok: