31.07.2024

Windows Defender'dan kurtulmak

Son dönemde Windows 11'in daha "hafif" sürümü olan 24H2 IoT LTSC sürümünü gördüm. Denemek istedim. Ancak alıştığımız Windows 11'den biraz farklı. Üzerinde Microsoft Store uygulaması gelmiyor. Sıradan bir Windows 11 bilgisayarda bulunan Virus ve Tehdit Koruması (Virus & Threat Protection) uygulaması yok (bu aslında sadece arka planda çalışan Windows Defender Antivirus'un durumunu görüntülemek ve ayarlarını değiştirmek için bir uygulama. Yoksa Defender Antivirus var ve çalışıyor). Bu ve bunun gibi yan uygulamaları kurmak istediğimde başarısız oldum. Denemek için Windows Defender'ı (antivirus) durdurmak istedim, onu da şu adımlarla yaptım.

Öncelikle bilgisayarı güvenli kipte açtım. Güvenli kipte açabilmek için msconfig'i çalıştırıp önyükleme sekmesinde önyükleme seçeneklerinden "güvenli önyüklemeyi" seçip alttaki ayarı en azda bıraktım.

Yeniden başlatıp C:\Programdata\Microsoft\Windows Defender klasörünün altındaki Platform klasörünün sahibini SYSTEM'den Administrators grubuna değiştirdim. Bağlantısını verdiğim LazyAdmin sayfasında bunu sadece Administrator kullanıcısı olarak göstermiş, ama benim sistemimde Administrator devre dışıydı. Administrators grubuna üye olan kendi kullanıcımla bunu yapabilmek için bu küçük değişikliği yaptım. Sonra bu klasörün yetkilerine SYSTEM ve TrustedInstaller kullanıcılarına ait satırları sildim, sadece Administrators grubuna ait bir tam yetki bıraktım.

Bu aşamadan sonra bazı Windows Defender hizmetlerini devre dışı bırakmak için kayıt defteri düzenleyicisini (regedit) açarak HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Service anahtarı altında aşağıdaki hizmetlere ait Start değişkenlerinin değerini 4 (devre dışı) yapmak:

  • Sense
  • WdBoot
  • WdFilter
  • WdNisDrv
  • WdNisSvc
  • WinDefend

Benim yaptığım hatayı yaparak wd ile başlayan hizmetlerin tümünün (Wdf01000 gibi) başlamasını devreden çıkarmayın. Bu hatayı yaparsanız Wdf01000'ın varsayılan başlangıç değeri 0. Ve bunu değiştirmek için USB veya DVD'den açarak

reg load HKLM\Temp C:\Windows\System32\config\SYSTEM

ile SYSTEM hive'ını yüklemek ve Wdf01000'ın start'ını 0 yaparak 

reg unload HKLM\Temp

yaptıktan sonra yeniden başlatmak gerek. Bu hatayı yapmayanlar zaten bir sonraki açılışta Defender'i devre dışı bulacaklar.

PS> Get-Service  Sense, WdBoot, WdFilter, WdNisSvc, WdNisSvc, WinDefend
Status   Name               DisplayName
------   ----               -----------
Stopped  Sense              Windows Defender Gelişmiş Tehdit Ko...
Stopped  WdBoot             Microsoft Defender Virüsten Koruma ...
Stopped  WdFilter           Microsoft Defender Virüsten Koruma ...
Stopped  WdNisDrv           Microsoft Defender Virüsten Koruma ...
Stopped  WdNisSvc           Microsoft Defender Antivirus Networ...
Stopped  WinDefend          Microsoft Defender Antivirus Service

komutu ile hizmetlerin durduğu görülebilir. Tamamen deneme amaçlı yaptığım bu kurulumda elim değmişken Dosvc, wuausrv ve BITS hizmetlerini de durdurmayı tercih ettim.

Hiç yorum yok: