17.04.2019

Google'ın adil olmayan oyunları

Büyük abimiz Google ile ilgili komplo senaryoları her yerde. Öte yandan hayatımızın her noktasına nüfuz eden hizmetleri ile artık neredeyse vazgeçilmez konuma geldi. Ama artık toplu olarak bir Google perhizi yapmamızın zamanı geldi. Alternatif arama motoru DuckDuckGo, Google Chrome'a alternatif Firefox, Android'e yerine LineageOS, artık ne varsa...

Ben de bunları bir Google platformundan paylaşıyorum, bu da garip aslında. Belki de alternatif WordPress'e falan taşımalıyım.

En son Reddit'te rastladığım bir haber üzerine iyice tedirgin oldum. Firefox'un eski geliştirici kadrosundan olduğu söylenen Johnathan Nightingale'in Tweet'leri küçük bir deprem etkisi yaratmış durumda. Zdnet'teki haberde de doğrulanan bilgiler çok ciddi suçlamalar.

Nightingale'e göre yıllarca Google, kendi ürünü Google Chrome'u öne çıkarabilmek için Firefox ile oynayıp durmuş. Üstelik de bunu yaparken "Aa pardon, kusura bakmayın, yanlışlıkla oldu. Firefox ile aynı taraftayız elbette, sizi destekliyoruz" gibi yalan tepkiler ile göz doldurmuş.

Reddit'in r/firefox sub'ında Google ile çeşitli komplo senaryoları paylaşılıyor.

İnternet tarayıcısını seçme özgürlüğü internet üzerindeki en temel haklardan biri olmalı. Arabanı seçebilmek, telefonunu, yediğin yemeği seçebilmek gibi birşey bu. Ama gelinen durum şu ki, yeni kurulan bir bilgisayara ilk yüklenen yazılımlardan biri Google Chrome oluyor. Google garip bir şekilde hem teknoloji ile yakından ilgilenen kesimin, hem de bilgisayarı sadece sosyal ağlara bağlanmak için kullanan kişilerin ilgisini çekerek Chrome'u herkesin gözüne soka soka dünyanın en çok tercih edilen tarayıcısı yapmış durumda. Üstüne Microsoft'un Edge'in mevcut motorunu bırakarak Chromium tabanlı bir sürüme geçiyor olması, piyasadaki chromium tabanlı tarayıcıların oranını iyice artıracak.Standartları Google'ın güdümündeki Chrome/ium belirleyecek. Zaten yapılmaktaydı, Google'un sunduğu sayfalarda Firefox'un performansı bilerek ama yanlışlıkla oldu denilerek düşürülecek. Biz de "Bu Firefox da ne kötü oldu ya" deyip diğer tarafta geçmeyi mantıklı bulacağız.

Hiç yorum yok: