12.12.2011

Google Analytics ile Adsense'i bağlama

Eskiden Adsense ile Analytics'i ilk kullanmaya başladığımda Analytics'te Adsense grafiğini görebiliyordum. Sonra ne olduysa birden bu bağlantı koptu. Ben de bir süre bunun üzerine düşmedim. Sonra baktım, bu işin kendi kendine düzeleceği yok, tüm verileri de tek merkezden izlemenin kolaylığı tartışılmaz, yine biraz arama yapmaya başladım.

Şu adreste buluduğuma göre Google bir ara (sanıyorum 2011'in başlarında) yeni özelliklerini duyururken Adsense'in başlangıç sayfasında "Analytics ile Adsense'i entegre et" gibi bir bağlantı sunmaya başlamış. Ve ben o bağlantıyı kaçırmışım. Bu sebeptendir ki Analytics'te Adsense bölümünde hiç veri yoktu bir süredir.

Başlangıçta "bu işi nasıl çözerim, nasıl ararım" diye düşünürken internette bu sorunu yaşayan insanların çokluğu karşısında şaşırdım kaldım. Nihayetinde yapılması gereken, zamanında "Analytics ile Adsense hesaplarınızı birleştirin" mesajını kaçırdığım için, iki hizmeti birbirinden ayırma talebinde bulunmak, sonrasında ise tekrar "ikisini birleştir" mesajı çıkmasını beklemek ve birleştirmekten ibaret. Adım adım anlatmak gerekirse
  1. Şu sayfadan iki hizmetin bağlantısını kesme (unlink) talebinde bulunmak gerek. Aşağıdaki resimde görülen formu doldurup biraz beklemek gerek. Bilgi kaynağımız bir hafta kadar sonra Google'ın bu talebe karşılık vereceğini söylese de bana 1 gün içinde cevap geldi.

  2. Sonrasında Adsense Ana Sayfa>Genel Bakış (Home>Overview) sayfasında, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi, "Integrate your AdSense account with Google Analytics" benzeri bir mesaj çıkacak. Bu bağlantıya tıklamanız gerekecek.


    Yalnız bu linke tıklayınca iki farklı sayfa görebilirsiniz. Eğer formu doldurmanızın üzerinden 48 saat kadar bir süre geçmediyse bu link sizi doğrudan Analytics sayfanıza götürebilir. Eğer durum buysa, 48 saat (veya her ne kadarsa) sürenin dolmasını bekleyin.
  3. 48 saatlik süre dolduğunda 2. adımdaki linki tıkladığınızda, "Adsense hesabınızı bağlayacağınız mevcut bir Analytics hesabı var mı, yoksa yeni bir hesap mı yaratacaksınız?" sorusu ile karşılaşılacak. Aşağıda muhtemel bir ekran görüntüsü var.

  4. Bundan sonra Adsense verilerinin Analytics'te yer alması için bir süre daha beklemek gerekecek.
İlk resim hariç diğerlerini internetten buldum, ama yaşanacaklar özetle bu şekilde.

Hiç yorum yok: