Gördüğüm kadarıyla herkesin hedefi bu. Evde çocuk var, tableti var, ve eline tablet geçen çocuk Youtube'u bırakmıyor. Ebeveynler de nasıl engellerim diye düşünüyorlar.
Kolay bir yol buldum. Bir Raspberry PI ve PI-Hole ile istenen cihaz üzerinde istenen engelleme (sadece Youtube değil, başka adresler de engellenebilir) yapılabiliyor. Raspberry PI nasıl edinilir, üzerine bir işletim sistemi nasıl kurulur ve PI-Hole nasıl çalışır hale getirilir, bu adımları atlıyorum.
PI-Hole kurulduktan (modem üzerinde DNS yönlendirmeleri, DHCP işleri vs bittikten) sonra pi-hole'a http://pi.hole gibi bir adresten ulaşabiliyor olmalısınız. Ulaşamıyorsanız cihazlarınızın gizli DNS (private DNS) kullanmadığından emin olun. http://pi.hole adresi üzerinden pi-hole'a ulaştıktan (ve kurulum sırasında verilen şifre ile oturum açtıktan) sonra sol üstte yer alan üç çizgili butondan menüyü genişletin (masaüstü bir bilgisayardan giriyorsanız menü solda açık gelir).
Menüde "Group Management" altından Groups'u seçin. Buraya YoutubeYok gibi bir isimle yeni bir grup yaratın. Varsayılan "Default" grubunuzla birlikte 2 grubunuz olacak. Daha sonra yine menüden "Group Management"in altındaki Clients'i seçin. Buraya kısıtlamanın uygulanacağı cihazın MAC adresin girerek sağındaki grup adını bir önceki adımda yarattığımız YoutubeYok (veya ne verdiyseniz ona) ayarlayın. Bu şekilde sadece kısıtlamaların uygulanacağı cihazı bir grubun üyesi yaptık. Başka cihazların da bu kısıtlamaya maruz kalmasını istiyorsanız onları da eklemelisiniz.
Nihayet son aşamada menüden "Group Management" altından Domains'i seçin. Bu sayfaya yasaklanmasını istediğiniz youtube adreslerini yazın. Sadece youtube.com yetmeyebilir, wildcard kullanarak googlevideo.com, googleapis.com ve google.com gibi adresleri de eklemeniz gerekebilir.
Bu adımdan sonra yasaklamalar devreye girmiş olacak. Kaydettikten hemen sonra devam eden bir akış varsa Youtube hemen kesilmeyecektir. Sistem DNS sorgularını "yanlış cevaplandırma" mantığına dayandığı için malum cihaz(lar)ın üzerinde zaten çözülmüş sorguların süresi geçene kadar (tahminen birkaç dakika) herşey normal çalışmaya devam edecektir.
Bu elbette bu işi yapmanın tek yolu değil, ama Raspberry PI uygun fiyatlı bir cihaz. pi-hole da tek seçenek olmayabilir, pfSense gibi çözümler de uygulanabilir, ama bu çok daha kolay bir yöntem gibi geldi bana.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder