26.03.2009

Vista için Exchange System Manager

Vista, kurumsal müşteriler için bir baş ağırısı olmaya devam ediyor. Windows XP'den Vista'ya geçiş yapan sistem yöneticisi, önce XP'de kullandığı adminpak'i yükleyerek maceraya başlıyor. Adminpak'in Vista üzerinde tam desteklenmemesi sebebiyle bir süre burada kıvranıyor. Ardından Vista'nın ilk piyasaya sürülme tarihinden uzun bir süre sonra ortaya çıkan RSAT'ı buluyor ve dertlerinin bittiğini sanıyor. Ama o da ne? Adminpak olmadan Exchange Server'ı yönetmek mümkün değil. Bunun üzerine Exchange System Manager for Vista'yı bulduğunda dertlerinin sona erdiğini düşünerek yanıltıcı bir rahatlama dönemine daha giriyor. Ama bu uzun sürmeyecek. Çünkü 25 MB'lık download'un ardından kuruluma başladığında aşağıdaki mesajla karşılaşıyor.


Son bir hevesle bu hata mesajında yazan ExchangeMapıCDO.msi'ı aradığında maceranın son download'unu yapacağı bu sayfayı buluyor. Messaging API and CDO 1.2.1'i bilgisayarına yükleyemez. Çünkü daha önce Outlook kurmuş: Exchange Server'ı yönetecek admin'in bilgisayarında Outlook yüklü olamaz!

Aslında Active Directory Users and Computers snap-in'ini Exchange özellikleriyle çalıştırmak için bu sayfada belirtilen dll'leri register etmek yeterli. Ama Exchange System Manager isteyenler için durum biraz karışık. Bazı şeylerden feragat etmek gerek. Ya Outlook'tan vazgeçilecek ya da RSAT'tan. Ben ikisinden de vazgeçemedim, Exchange'i uzak masaüstüyle yönetmeye devam ediyorum. (Bazıları önce Outlook'u kaldırıp, CDO'yu kurmayı, sonra Outlook'u tekrar kurmayı denemiş ve başarlı olmuşlar. Ama o hata mesajının bir anlamı olmalı, değil mi? Uzun vadede Outlook ve CDO'nun sorunsuz çalışması pek muhtemel gelmedi bana)

Hiç yorum yok: