Bu daha önce de başıma gelmişti. Alındıktan sonra uzun süre kullanılmış ama hiç temizliği yapılmamış (genelde yapılmaz) bilgisayarlar, içinde inanılmaz miktarda toz biriktirirler. Soğumak için dışarıdan soğuk hava alıp dışarıya sıcak havayı vererek çalıştıklarından, bilgisayar soğutma sistemlerinde bu gayet sık rastlanan birşeydir. Bunun farkına bazen çok yüksek devirde çalışan bir fanla, bazen de ani kapanmalar/kilitlenmelerle varılır.
Çözüm olarak bilgisayarın içi açılmalı ve temizliği yapılmalıdır. Tabi bu işlemler yapılmadan önce bilgisayarın elektrik bağlantısı kesilmeli ve bataryası da çıkartılmalıdır. Muhtemelen fanın ve etrafındaki pasif soğutmaların temizlenmesi yeter. Örneğin aşağıdaki resimde görülen Asus F3F serisi bir dizüstü bilgisayar.
Resimde kırmızı ile yuvarlak içine alınmış vidaları söktükten sonra kırmızı dikdörtgen ile gösterilen yerden destek alarak kapağı kaldırarak hedefe ulaşılır (bu her zaman bu kadar kolay olmayabilir. Bazen internetten service manual'leri aratılarak yardım alınabilir).
Daha sonra aşağıdaki resimde görülen işlemci fanını sökmek gerekir. Benim durumumda bu, resimde kırmızı yuvarlak ile gösterilen 3 vidayı ve kırmızı dikdörtgen ile gösterilen fanın anakarta bağlantı noktasını sökerek oldu. Fan gayet kirliydi. Ama daha da kötüsü fanın hemen sağında yer alan kısmın yoğun bir toz ile kapsanmış olmasıydı. Resmen 3 mm falan kalınlığında bir keçe gibi toz katmanı oluşmuştu. Bu iki işlemden sonra fanı yerine takıp, kapağı da kapatıp denemeyi yaptım. Bilgisayar yine ilk günkü sessiz günlerine geri dönmüştü. İşlemcinin çok yoğun kullanıldığı durumlarda veya sıcak ortamlarda yine eskisi gibi yüksek devirlerde çalışıyor ve çok ısınıyor olabilir, ama bu sürekli olmayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder