Vista, kurumsal müşteriler için bir baş ağırısı olmaya devam ediyor. Windows XP'den Vista'ya geçiş yapan sistem yöneticisi, önce XP'de kullandığı adminpak'i yükleyerek maceraya başlıyor. Adminpak'in Vista üzerinde tam desteklenmemesi sebebiyle bir süre burada kıvranıyor. Ardından Vista'nın ilk piyasaya sürülme tarihinden uzun bir süre sonra ortaya çıkan RSAT'ı buluyor ve dertlerinin bittiğini sanıyor. Ama o da ne? Adminpak olmadan Exchange Server'ı yönetmek mümkün değil. Bunun üzerine Exchange System Manager for Vista'yı bulduğunda dertlerinin sona erdiğini düşünerek yanıltıcı bir rahatlama dönemine daha giriyor. Ama bu uzun sürmeyecek. Çünkü 25 MB'lık download'un ardından kuruluma başladığında aşağıdaki mesajla karşılaşıyor.
Son bir hevesle bu hata mesajında yazan ExchangeMapıCDO.msi'ı aradığında maceranın son download'unu yapacağı bu sayfayı buluyor. Messaging API and CDO 1.2.1'i bilgisayarına yükleyemez. Çünkü daha önce Outlook kurmuş: Exchange Server'ı yönetecek admin'in bilgisayarında Outlook yüklü olamaz!
Aslında Active Directory Users and Computers snap-in'ini Exchange özellikleriyle çalıştırmak için bu sayfada belirtilen dll'leri register etmek yeterli. Ama Exchange System Manager isteyenler için durum biraz karışık. Bazı şeylerden feragat etmek gerek. Ya Outlook'tan vazgeçilecek ya da RSAT'tan. Ben ikisinden de vazgeçemedim, Exchange'i uzak masaüstüyle yönetmeye devam ediyorum. (Bazıları önce Outlook'u kaldırıp, CDO'yu kurmayı, sonra Outlook'u tekrar kurmayı denemiş ve başarlı olmuşlar. Ama o hata mesajının bir anlamı olmalı, değil mi? Uzun vadede Outlook ve CDO'nun sorunsuz çalışması pek muhtemel gelmedi bana)
Burada anlatılanlar benim küçük/büyük sorunlarımı çözerken izlediğim adımlardır. İlerde bu bilgilere kendim her yerden erişeyim diye, veya benzer sorunları yaşayan başkaları da erişebilsin diye burada biriktiriyorum. Bu adımları uygulamak, hata yapmamak ve doğabilecek herhangi bir hasar sizin kendi sorumluluğunuzdadır. Yazar(lar) veya yazılardaki bağlantıların sahipleri hiçbir şekilde oluşabilecek hata/hasarlardan dolayı sorumlu tutulamazlar.
26.03.2009
18.03.2009
Vista için RSAT
Windows XP Professional yüklü bir bilgisayardan Windows Server 2000/2003 sunucuyu yönetmek için kullanılan Adminpak (Administration Tools Pack), Windows Vista'da kullanılamıyor. Eğer kurulursa (ki XP sürümünü değil, Windows Server 2003 SP1 sürümünü kurmak gerek) Active Directory Users and Computers, DHCP ve DNS snap-in'leri çalışıyor. Ama örneğin Group Policy'leri yönetmek mümkün olmuyor. Bunun yerine yeni nesil uzaktan sunucu yönetim paketi RSAT (Remote Server Administration Tools). Bu paketi yükledikten sonra etkinleştirmek için Control Panel'i açıp, Programs'ı tıklayıp, Turn Windows Features On or Off'ı seçmek ve listeden Remote Server Administrations Tools'u genişletip altından istenen özellikleri seçmek gerekiyor.
8.03.2009
İnsan olmanın 10 kuralı
Stumbleupon'da rastladığım bir yazıya göre insan olmanın 10 kuralı:
- Bir vücudun olacak. Beğenirsin veya nefret edersin. Ama sürenin sonuna kadar sende kalacak.
- Dersler alacaksın. Tam zamanlı gayri resmi bir okula gidecksin, adı hayat!
- Yanlış diye birşey olmayacak, sadece dersler olacak. Büyüme denen süreç deneme, yanılma ve deneyimlerden ibaret olacak. Başarısız denemeler de, sonuçta işe yarayanlar kadar işin bir parçası olacak.
- Dersler sen öğreninceye kadar tekrarlanacak. Bir ders, sen öğrenene kadar çok çeşitli şekillerde sana sunulacak. Öğrendiğinde bir sonraki derse geçebilirsin.
- Öğrenilecek derslerin sonu diye şey olmayacak. Hayatın ders alınamayacak hiçbir bölümü olmayacak. Yaşıyorsan, hala öğrenebileceğin bazı dersler var demektir.
- "Orası" dediğin yer "bursası" diyeceğin yerden güzel olamaz. "Orası" dediğin yer "burası" olduğu anda sana "burası" dediğin yerden daha güzel olduğunu düşündüğün yeni bir "orası" gözükecek.
- Diğer insanlar sadece senin aynadaki yansıman gibi olacak. Öyle ki, karşındaki insanlarda sevdiğin veya nefret ettiğin herşey sadece kendinde sevdiğin veya nefret ettiğin şeylerin birer yansıması olacak.
- Hayatın ne yapacağın sana kalmış. Gereken tüm araçlar ve kaynaklara sahipsin. Bunları kullanarak neler yapabileceğin sana bağlı. Tercih senin.
- Cevapların sende saklı. Hayatta verebileceğin cevaplar senin içinde. Tek yapman gereken bakmak, dinlemek ve güvenmek.
- Bütün bunları unutacaksın.
2.03.2009
Virtualbox'a kurulan sanal makinalarla ev sahibi makina arasında dosya paylaşımı
Virtualbox'ta ev sahibi makina ile sanal makinalar arasında sürükle-bırak tarzı bir veri aktarım yöntemi olmaması kötü. Ama dosya paylaşımı için başka yöntemler var. Device>Shared Folders komutuyla ev sahibi makina üzerinde paylaşım yaratıp, sanal makinanın bunu görmesini sağlayabilirsiniz (ev sahibi makinanın bir Windows olduğunu varsayarak). Paylaşımınızı yarattıktan sonra Windows sanal makina için yapmanız gereken Başlat>Çalıştır'a cmd.exe yazıp enter'a basın. Açılan komut satırı penceresine şu komutları yazın:
net use Z: \\vboxsvr\paylasimadiBurada Z: yerine başka bir harf kullanabilirsiniz. vboxsvr (vboxsrv de geçerli) ise değişmez bir sabit. paylasimadi olarak belirttiğim ise ev sahibi makina üzerinde yaratacağınız paylaşımın adı.
Linux sanal makina içinse şu adresten aldığım bilgileri aktarıyorum (varsayılan Ubuntu sanal makina). Bir terminal penceresi açarak şu komutları yazın
mount -t vboxsf -o uid=1000,gid=1000,rw paylasimadi /home/leo/baglanti
Burada da paylasimadi olarak belirtilen yine, ev sahibi makina üzerinde yaratılan paylaşımın adı. /home/leo/baglanti ise linux sanal makinasında kullanıcının profil klasöründe yaratılan bir bağlantı noktası (mount point). Bunun sonucunda belirtilen bağlantı noktasına girdiğinizde artık ev sahibi makinanızda paylaştırdığınız dosyalarınızı görebilirsiniz.Bazı durumlarda, örneğin
veya/sbin/mount.vboxsf: mounting failed with the error: Invalid argument
/sbin/mount.vboxsf: mounting failed with the error: No such devicehataları alıyorsanız VirtualBox Forum sayfalarında HOWTO: Use Shared Folders başlıklı yazıda şu önerilerde bulunulmuş:
- Dosya paylaşımında basit isimler kullanmaya çalışın: Çok uzun olmayan, boşluk içermeyen hatta Türkçe karakterler (ğ,ı,ş,Ğ,İ,Ş) de olmayan bir isim bulmaya çalışın.
- Paylaşılan klasör ismi ile mount point'in isimleri aynı olmasın. Örneğin misafir makinede mount point'in ismini değiştirin.
- Ev sahibi makinede paylaştırdığınız klasör Belgeleriniz gibi kişisel bir klasörse bunu değiştirmeyi deneyin. Örneğin Belgelerim klasörünün alt klasörlerinden birini paylaştırmayı deneyin.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)